Regeringen med Mauricio Macri i spetsen fortsätter att strama åt Argentina med nya skattereformer, fortsatt nedskärning i den offentliga sektorn, inskränkning av media och ökade polisiära insatser.
Rapporter om att flera avtal med amerikanska fordringsägare slutits kom i måndags, och regeringen fortsätter lägga skulden för pesons ras på den förra presidenten Cristina Fernández. Hon har nu blivit kallad till domstol för redovisning av tidigare ekonomisk hantering.
Fernandéz är misstänkt för inblandning i att hålla den argentinska peson uppblåst genom att sälja derivat under marknadsvärdet, rapporterar The Guardian.
Flera vallöften om att motverka pesons sjunkande värde har brutits.
Alexander Ceciliasson, frilansjournalist
Alexander Ceciliasson, frilansjournalist på plats i Buenos Aires, berättar att inte många åtgärder har vidtagits av den nya regeringen för att motverka inflationen.
– Flera vallöften om att motverka pesons sjunkande värde har brutits, säger han.
Emma Larsson, även hon journalist stationerad i Buenos Aires, håller med.
– Det finns en idé om att den förra regeringen misskötte ekonomin så pass mycket att Macri nu måste ”städa upp”, säger hon.
Nedskärningarna inom staten är ett tecken på uppstädnings-mentaliteten. Regeringen hoppas kunna finansiera betalningen av de så kallade gamfonderna, och samtidigt locka multinationella företag till landet.
– För några veckor sedan tog man bort alla skatter på gruvnäringen, vilket alltså möjliggör för multinationella jättar att gräva i Argentina utan att behöva betala en enda peso i skatt. Det är givet att det här måste finansieras genom något, som åtstramningar, säger Emma Larsson.
Emma Larsson berättar vidare att repressiva åtgärder, såsom avskedanden av kritiska journalister, har duggat tätt och att stora delar av regeringens åtgärder mörkas.
– De manifestationer som pågått under de offentliga arbetarnas strejk, har vad jag förstått varit fredliga. Jag försökte titta lite på tv vad som händer men det var skvaller, fotboll eller prat om värmen på alla kanaler, säger hon.
Den mediala täckningen gällande skärpta regler för protester och ökade polisinsatser har varit stor, medan rapporter från demonstrationerna ur arbetarnas perspektiv uteblivit.
– Det första Macri gjorde var att ändra landets medielagstiftning som styrde monopolet. Nu kan alla medier i teorin ägas av ett och samma företag vilket inte är långt från verkligheten, säger Emma Larsson.
De sköt barn med gummikulor i en kåkstad när de övade inför karnevalen för några veckor sedan.
Emma Larsson, journalist i Buenos Aires
Vidare finns det en oro för ökat polisvåld. Statliga säkerhetsstyrkor får, stärkta av ett nytt säkerhetsprotokoll, bryta upp protester och manifestationer, rapporterar den latinamerikanska tv-stationen TeleSur.
Emma Larsson har redan sett incidenter där poliser skjutit med gummikulor.
– De sköt barn med gummikulor i en kåkstad när de övade inför karnevalen för några veckor sedan, säger hon till Arbetaren.
I Buenos Aires centrum syns fler poliser än förut många vittnar om att Argentina alltmer börjar förvandlas till en polisstat.
– Det florerar många historier på sociala medier där poliser oprovocerat stoppat folk på gatan och bett om ID och liknande, säger Emma Larsson.
Alexander Ceciliasson och Emma Larsson berättar båda om att det allmänna missnöjet i landet är stort. Den argentinska oppositionen utgör enligt vissa opinionsmätningar i dagsläget en majoriteten av landets befolkning.
Utöver de 49 procent som inte röstade på Macri har även röster från hans tidigare sympatisörer börjat höjas mot de hårda nedskärningarna och den försvagade ekonomiska situationen som nu råder för majoriteten av befolkningen.
Emma Larsson tvivlar på att Macri skulle vinna ett val i dag.
– Många säger att de ångrar att de röstat på honom. Att Macri helt plötsligt ska ändra linje finns det mycket lite hopp om. Men man fortsätter att protestera ändå. Det är det enda som finns att göra.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr