Rebecka Bohlin
Ordfront, 2016
”Jag kan ligga i sängen och tänka: Nu kommer snart en tegelsten in genom rutan.”
Den som citeras i Tackla hatet. Hat och hot på nätet – och hur du skyddar dig, är Daniel Pool, chefredaktör och ansvarig utgivare, styrelseledamot och vd för tidningen och stiftelsen Expo.
Näthatet slår till och skrämmer den mest påläste och skyddade, ledarskribenter och reportrar knutna till stora tidningshus likväl som den nyutexaminerade landsortsjournalisten som råkar slira på tangenterna i beskrivningen av samhällets herrfotbollslags senaste match. Boken inriktar sig på hat och nätförföljelse mot journalister men de är en bred grupp – som inte alltid verkar i just grupp och inte har stöd omkring sig.
Ett liv kan vara sönderslaget under lång tid framåt av rädsla för att de ofta konkret beskrivna hoten ska sättas i verket, men också av en obestämbar olust som gnager sig in i den privata, för kvinnor ofta intima, sfären. Det senare vittnar skribenter som Åsa Linderborg, Anna-Klara Bratt och Alexandra Pascalidou om.
Hur tacklar vi de ofta anonyma angreppen på skribentens rätt att uttrycka sig? Och vad är syftet med hatattackerna?
Till att börja med gäller det förstås att ta dem på allvar. Rebecka Bohlins bok är en sällsynt vara i bokfloden, bara ett par tre stycken har tidigare berört ämnet på djupet. Detta kanske delvis beroende på att mörkertalet varit så procentuellt överväldigande, och att rättsväsendet släpat efter den explosiva nätutvecklingen.
Hatarna är också en bred grupp, här finns politiska radikaler och rasister, sexister, homofober, anslutna till kriminella gäng som hängs ut, men också minst sportklubbsanhängare som kan vara mycket hotfulla.
Hur rädd ska man då vara att hoten omsätts i verklighet?
Hur rädd ska man då vara att hoten omsätts i verklighet? Och vilken betydelse har nätet för samhällets radikalisering?
Journalisten My Vingren medger att nätet gett allt större möjligheter för radikala krafter att organisera sig men det gäller ju också människor som kämpar för demokrati och mot rasism. Så även demokratin har fått ”en skjuts uppåt” tack vare nätet, säger hon.
Visst finns det fall av misshandel, brandbomber, sprängningar och till och med mord som på syndikalisten Björn Söderberg, de är ändå i jämförelse ytterst få i floden av hotfulla mejl och Facebookattacker. Ändå finns lite statistik och framförallt är det svårt att sia om utvecklingen som fortsätter att öka.
Många näthatare har tystnat efter att ha blivit avslöjade och konfronterade.
Erfarenheten säger ändå, tvärtemot tidigare entydiga råd, att det är bättre att berätta, gå ut offentligt och öppna upp debatten, än att tiga. Många näthatare har tystnat efter att ha blivit avslöjade och konfronterade. Vissa skäms inför att hamna i strålkastarljuset, andra inser att hatet slog hårdare än de trott.
Här finns också ett intressant arbetsrättsligt avsnitt kring vem som har ansvaret för att förebygga och åtgärda nättrakasserier mot en journalist. Förutom polisen har arbetsköparen ett ansvar som måste tas på allvar.
Boken diskuterar rättsprocessens erfarenheter och möjligheter, och avslutas med en lista från de utsatta själva över vad man kan tänka på för att känna sig – och verkligen bli – tryggare när det händer.
Ett av nyckelorden är: tillsammans. Gå samman, berätta, erkänn rädslan, och skaffa information.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr