LO och Almega Bemanningsföretagen tycks ha oförenliga krav på ett nytt avtal för inhyrda. Medan LO har kongressbeslut på att leverera tryggare anställningar och färre visstids- och deltidsanställningar är det just det som arbetsköparna går till strid för att öka.
– De vill vända på grunden i avtalet. I dag är det ett heltidsavtal, men de vill vända det upp och ned, säger Kent Ackholt, ombudsman på LO med ansvar för bemanningsavtalet.
Parterna har precis växlat krav inför förhandlingarna som inleds i början av april. Bland de krav som arbetsköparorganisationen Almega Bemanningsföretagen ställer återfinns bland annat fryst garantilön och sänkt semesterlön.
– Lön är en ersättning för utfört arbete. Garantilön har du när du inte har arbete. Just ersättningen när man inte är på uppdrag är för hög och bör inte följa med i en allmän höjning i avtalsrörelsen, säger Henrik Bäckström, vd för Bemanningsföretagen.
Almega vill också ändra det förfarande som fastställer lönen under tiden den anställde är uthyrd. I dag förhandlar fackklubben på det företag som hyr in med bemanningsföretagen.
Den lön som den inhyrde får ska motsvara en genomsnittslön på företaget som hyr in. Sedan får LO tycka till om överenskommelsen. Men Almega önskar bara förhandla lokalt.
Men den största stötestenen torde bli de helt motsatta ambitionerna gällande anställningstryggheten. Almega vill dels öppna upp för fler deltidsanställningar, men även göra det lättare att anställa på visstid.
När ett visstidsanställning har gått ut, måste arbetsköparen i dag vänta i ett år innan personen kan anställas på ett nytt visstidsuppdrag. Den ursprungliga målsättningen med bestämmelsen var att förhindra att korttidskontrakt staplades på varandra, men aldrig ledde till någon fast tjänst. Men nu vill Almega korta karensen till sex månader.
Vi har tagit långsiktiga mål att sträva efter mer heltid och mindre visstid.
Kent Ackholt, ombudsman på LO med ansvar för bemanningsavtalet
Enligt Kent Ackholt råder det ingen tvekan om vad den kombinationen är tänkt att leverera.
– Ökad otrygghet. Oavsett vad syftet är blir konsekvensen densamma. Men det är inte vår grej. Vi har tagit långsiktiga mål att sträva efter mer heltid och mindre visstid.
Men enligt Henrik Bäckström är kravet ställt utifrån en vilja att hjälpa nyanlända till jobb hos kundföretaget.
– En sex månader lång anställning är för kort tid för att få dem ”job-ready”. Kunderna är inte redo att anställa dem då. Då kan de i stället få jobba på bemanningsföretaget ett halvår till och få erfarenhet. Då är vår fromma förhoppning att de kan få jobb hos kunderna, säger Henrik Bäckström.
Men det är väl inget som hindrar att bemanningsföretaget då i stället erbjuder en fast tjänst?
– Nej, det finns inget hinder, men då är det ett helt annat åtagande. Vi menar att vi måste förenkla för de här grupperna att ta de första stegen och komma in i arbetsgemenskapen.
En utsträckt hand som Stefan Löfven brukar säga.
Henrik Bäckström, vd för bemanningsföretagen
Men ni kräver väl inte bara bara fler visstidsanställningar för utsatta grupper?
– Nej, vi är öppna att diskutera att det mycket väl kan få gälla allihopa. Vi behöver ingen sådan begränsning, men om andra känner att de vill hjälpa väldefinierade grupper och ge dem den här puffen då har vi erbjudit en sådan möjlighet. En utsträckt hand som Stefan Löfven brukar säga.
Men Kent Ackholt upplever Almegas kravlista som allt annat än en utsträckt hand. Han tycker att kraven är så uppenbart omöjliga att det känns som om arbetsköparna inte vill ha något avtal.
– De ställer sådana krav att det är svårt att se att det går att hitta en minsta gemensamma nämnare att ens börja diskutera. Om de förväntar sig att få igenom stora delar av det här måste vi lägga till krav.