På fredag ska alla de 68 snickrade sängarna och de EU-migranter som sov i dem vara ute ur kulturhuset Kontrapunkt i Malmö. Om det inte sker väntar vite på sammanlagt 612 000 kronor från Stadsbyggnadskontoret.
– Vill Malmö Stad motverka att människor bor på gatan eller i läger är det här fel sätt. Det här är att se till att de inte har något annat alternativ, säger Johanna Nilsson, aktiv på Kontrapunkt.
Kulturföreningen som driver huset har sysslat med kulturverksamhet i sju år, men kunde inte bara stå och se på när de många flyktingarna från Syrien började anlända förra hösten.
I september förra året öppnade de därför sina lokaler i Malmö för akutboende, drivet av frivilliga. Bara det första dygnet kom hundratals personer, varav många som inte fått plats på stadens akutboenden.
– Tillsammans med muslimska församlingen gav vi tak över huvudet för totalt 17 000 flyktingar under ett par månader. Främst handlade det om transitflyktingar, som bara skulle passera Sverige, de avsade sig kommunen ansvaret för, säger Johanna Nilsson.
Vi valde att ta ansvar. Vi har sett till att förhindra att människor behöver sova utomhus och tagit det ansvar som staden har – att erbjuda tak över huvudet för alla boende i Malmö.
Johanna Nilsson, aktiv på Kontrapunkt
Räddningstjänsten genomförde kontroller och kunde konstatera att boendet inte följde brandföreskrifterna. Men samtidigt var det samma situation som rådde på kommunens akutboenden för flyktingar i idrottshallar och skolbyggnader.
Kort därefter infördes gränskontrollerna och antalet asylsökande minskade, så även i kulturhuset. Men så vräkte staden EU-migranternas läger i Sorgenfri i november och plötsligt stod en ny grupp utan annat alternativ än en gata i minusgrader. Då kom sängarna åter till användning, berättar Johanna Nilsson.
– Vi valde att ta ansvar. Vi har sett till att förhindra att människor behöver sova utomhus och tagit det ansvar som staden har – att erbjuda tak över huvudet för alla boende i Malmö, säger hon.
Enligt Johanna Nilsson hade föreningen en dialog med Malmö Stad, men när antalet flyktingar minskade ansåg kommunen att krisen var över. De stängde sina egna akutboenden och nu fanns det inte längre utrymme för undantag.
Det måste vara tydligt vad icke-gehör ger för konsekvenser.
Karolina Skog, MP, ordförande i Malmös stadsbyggnadsnämnden och ledamot i kommunstyrelsen
Stadsbyggnadskontoret konstaterade att ägaren till den fastighet där Kontrapunkts lokaler är inrymda inte hade bygglov för härbärge samt att brandskyddet inte var tillräckligt och därför måste stänga. Kravet om vite riktades därför mot fastighetsägaren.
– Kontoret har konstaterat att verksamheten är bygglovspliktig, men att inget bygglov finns och därför måste upphöra. I dag (tisdag, redaktörens anmärkning) har vi fått information om att de avser upphöra och det är vi väldigt lättade över. Vi vill aldrig utdöma viten, men det måste vara tydligt vad icke-gehör ger för konsekvenser, säger Karolina Skog, MP, ordförande i Stadsbyggnadsnämnden och ledamot i kommunstyrelsen.
Hon säger att läget inte längre är att betrakta som en akut situation i betydelsen kortvarig. Det innebär att det tillfälliga boendet nu kan ses som varaktigt och då gäller strängare regler för bland annat brandsäkerhet.
– Bygglov ska man söka innan man startar en verksamhet. Vi gjorde en första inspektion i november och gjorde bedömningen att det var ett tillfälligt akutboende. I februari kunde konstateras att det fanns kvar och alltså inte var tillfälligt utan varaktigt, säger Karolina Skog.
Det är deras eget ansvar att se till att de har någonstans att bo.
Karolina Skog, MP, ordförande i Malmös stadsbyggnadsnämnden och ledamot i kommunstyrelsen
Men enligt Johanna Nilsson har aldrig intentionen varit annat än att boendet var en tillfällig lösning på ett akut problem. Hon anser att Kontrapunkt tillfälligt tar det ansvar kommunen borde ta för EU-migranternas situation, kommunens vinterhärbärge rymde bara 40 personer och antalet EU-migranter bedöms vara runt 200.
– Den som bedömer om något är varaktigt är stadsbyggnadskontoret. Det är inte en bedömningsfråga för Kontrapunkt. Man måste skilja på kommunen som tillsynsmyndighet och som social aktör, säger Karolina Skog.
Men nu är du ju både stadsbyggnadsnämndens ordförande och sitter i kommunfullmäktige, samt ledamot för kommunstyrelsen. Är det då inte ditt ansvar att även komma med en lösning?
– Vi har landat i att det är en rimlig avvägning att erbjuda härbärge, med bygglov, vintertid. De måste ha någonstans att bo, men det krassa är att det är deras eget ansvar att se till att de har någonstans att bo.
De frivilliga på Kontrapunkt anser att om ni nu berövar migranterna detta sista alternativ till gatan borde ni också hitta en lösning för dem.
– Vi har ekonomiskt utsatta och fattiga i Europa, men det finns inga enkla lösningar. Hade jag haft den lösningen hade jag löst det. Även om vi teoretiskt skulle tillhandahålla härbärge så skulle vi inte ha en lösning på sjukvård, eller jobb.