Medlare är nu utsedda sedan förhandlingarna mellan parterna i byggbranschen har gått i stå. Byggnads krav på löneökningar över industrifackens krav gavs kalla handen av motparten, Sveriges Byggindustrier, BI.
Samtidigt kräver arbetsköparorganisationen ett förändrat lönesystem och lokal lönebildning. Då gick facket från bordet och varslade om strejk.
– Allt handlade om att försämra för byggnadsarbetarnas inflytande. Man ville ju totalt förändra vårt lönesystem i grunden. Man vill slå sönder våra medlemmars påverkan och makt, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare i Byggnads.
Kraven från BI är långtgående och i linje med de som fick målarna att varsla om strejk förra veckan. Precis som Måleriföretagen kräver de ett avskaffande av det nuvarande ackordsystemet, som enligt Byggnads är den mest effektiva och solidariska lönemodellen.
I stället vill BI införa månadslön och individuella löner. Utöver det vill de kapa den formella kopplingen mellan Byggnads centralorganisation och de lokala förtroendemännen i förhandlingar om löner och villkor. Det skulle gagna både företag, anställda och marknaden.
– Det är klart att det är en fördel om företag och medarbetare kommer överens i företaget om de villkor som man ska arbeta under och låter arbetsmarknaden vara arbetsmarknad så att företagen kan konkurrera med att erbjuda goda villkor, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef för BI.
Allt handlade om att försämra för byggnadsarbetarnas inflytande. Man ville ju totalt förändra vårt lönesystem i grunden.
Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare i Byggnads
Men Byggnads har en väldigt kontrasterande syn på följderna av en sådan ordning. Enligt fackförbundet blir följden att företagen kan välja att köra över fackklubben om de inte går med på företagets linje. När fackklubben sedan är bunden av fredsplikten i det centrala avtalet har de heller inga stridsåtgärder att sätta emot.
Enligt Torbjörn Hagelin var BI:s inställning att om inte Byggnads jämkade sig med förändringen, skulle alla fackens förslag ratas.
– För att vi skulle få något skulle vi avkrävas all makt och inflytande vi har i dag. De har ingen ambition att låta arbetstagare ha något som helst inflytande. Man vill gå 100 år tillbaks i tiden, säger han.
Det är klart att det är en fördel om företag och medarbetare kommer överens i företaget om de villkor som man ska arbeta under och låter arbetsmarknaden vara arbetsmarknad.
Mats Åkerlind, förhandlingschef på BI
Men att kräva mer lokal lönebildning är BI inte ensamma om. Krav på införande, fördjupande eller ett första steg mot uteslutande lokal lönebildning är något som återfinns hos de flesta arbetsköparorganisationers önskelistor i denna avtalsrörelse.
I en tidigare artikel i Arbetaren berättade Svenskt Näringslivs lönebildningsexpert att deras medlemsförbund ska verka för gradvis införande av den lokala lönesättningen på hela arbetsmarknaden. Organisationens mål är att hela arbetsmarknaden ska omfattas av lokal, individuell lönesättning med centrala avtal utan någon angiven löneökning eller garanti för minsta lönepåslag, så kallade sifferlösa avtal.
Är era förslag ett led i Svenskt Näringslivs planerade utveckling?
– Svenskt Näringsliv har en strategi och den kan jag inte uttala mig om. Byggbranschen är långt ifrån vad som kan beskrivas som lokal eller sifferlös lönebildning. Däremot tycker vi att det är synd att våra medarbetare inte kan få de villkor och karriärsmöjligheter som många andra har och kan konstateras må bra av, säger Mats Åkerlind.
Enligt Mats Åkerlind börjar fler och fler medlemsföretag tappa intresset för att teckna kollektivavtal med Byggnads och han säger att många står redan utanför. Han passar på att lägga in en liten brasklapp.
– Jag kan bara konstatera att har man inte en sådan situation så kommer ännu fler företag och medarbetare att välja att ställa sig utanför kollektivavtalen och därmed konkurrera med andra villkor som de skapar själva.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr