I ett gemensamt utspel uppmanar LO och Svenskt Näringsliv fackförbunden att hålla sina lönekrav nere. Men bland gräsrötter och sympatisörer ses agerandet som ett svek mot de egna medlemmarna.
Debatten kring huruvida 6F-facken gör rätt i att kräva högre lönelyft än industrifacken har varit infekterad. Men få hade nog väntat sig att LO skulle gå i allians med huvudfienden för att kräva rättning i ledet av medlemsförbunden.
På en gemensam presskonferens uppmanade LO:s ordförande och Svenskt Näringslivs vd samtliga förbund inom LO att inte överskrida det ”märke” som satts genom industriavtalet.
– Vi har gemensamt med Svenskt Näringsliv kommit överens om att ge en rekommendation till de förbund som ännu inte är klara med sina förhandlingar att följa märket, sade LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson till de församlade journalisterna.
Vi är väldigt glada att LO:s ledning har velat ställa sig bakom den här uppmaningen även om vi tycker att det är lite dyrt även i år.
Carola Lemne, vd för arbetsköparorganisationen Svenskt Näringsliv
Udden var tydligt riktad mot bland andra Byggnads och Målarna som i avtalsrörelsen nu kräver en löneökning på 3,2 procent, en hel procentenhet över slutnivån i industriavtalet.
– Flera förbund säger att de vill ha en lönebild över märket och ska ta en fajt mot märket i avtalsrörelsen och det tycker vi är väldigt oroväckande, sade ordföranden.
Karl-Petter sätter sig i knät på Carola så det knakar. Förhandlingen med 6F ska han skita i, den har han inte med att göra.
Mårten Hedström, snickare och sekreterare i Byggnads Stockholmskrets
Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv lämnade sitt bifall och berömde LO:s mod.
– Vi är väldigt glada att LO:s ledning har velat ställa sig bakom den här uppmaningen även om vi tycker att det är lite dyrt även i år, sade Carola Lemne.
Men från gräsrötter, medlemmar och sympatisörer lät inte ilskan över LO:s agerande vänta på sig.
– Karl-Petter sätter sig i knät på Carola så det knakar. Förhandlingen med 6F ska han skita i, den har han inte med att göra, säger Mårten Hedström, snickare och sekreterare i Byggnads Stockholmskrets.
På presskonferensen förklarade Karl-Petter Thorwaldsson att vinsten med att gå samman med Svenskt Näringsliv är att arbetsköparorganisationen lovat att även betrakta Handelsavtalets löneökning angivet i fasta krontal som ett andra ”märke”. På så sätt öppnas en möjlighet för facken i låglönebranscher att få gehör för ett fast lönepåslag om en procentberäknad ökning ger mindre.
I ett pressmeddelande från 6F skriver ordförandena att de välkomnar överenskommelsen som påminner om vad 6F förordade innan LO-samordningen sprack. Till tidningen Byggnadsarbetaren kommenterar Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin LO och Svenskt Näringslivs utspel.
– Man måste titta på det utifrån att det handlar om en rekommendation. De kan inte binda något förbund vid det här.
I slutändan kommer det att drabba de som arbetar när både kapital och fackföreningsrörelse gör gemensam sak och skjuter på sina egna.
Anders Widell, värmeverksarbetare och syndikalist
Alla tar dock inte utspelet med samma jämnmod. Sedan tillkännagivandet har LO:s Facebooksida fyllts av upprörda kommentarer från medlemmar i förbunden och sympatisörer.
På bara två dagar har över 100 personer uttryckt sin ilska och besvikelse över landsorganisationens agerande. Av de närmare 150 inläggen som publicerats på tisdagskvällen var förutom LO:s egna, endast ett positivt till uttalandet.
Anders Widell, är syndikalist, men som värmeverksarbetare kommer hans lön ändå att påverkas av slutprodukten av 6F-facket Sekos avtalsförhandlingar. Han ser överenskommelsen som ett svek mot alla arbetare.
– Den svenska modellen bygger på att parterna gör upp på förbundsnivå. Men deras uttalande slår ju hål på det, säger han till Arbetaren.
– I slutändan kommer det att drabba de som arbetar när både kapital och fackföreningsrörelse gör gemensam sak och skjuter på sina egna. Det kommer att göra det knepigt för facken i förhandlingarna.
Även om Byggnads vidhåller att deras krav på 3,2 procent inte har förändrats, har tonen från avtalssekreteraren gjort det. I Byggnadsarbetaren öppnar Torbjörn Hagelin för att det finns en möjlighet att ett byggavtal landar på märkets 2,2 procent.
– Det får vi se, men det är möjligt att det blir den nivån. Jag vill inte säga vare sig ja eller nej på den frågan, utan vi får se vad vi i så fall kan förhandla oss till som kan vara av värde på något annat sätt.