Vårdförbundet i Halland rasar mot regionens val att upphandla inhyrning av sjuksköterskor med det norska bemanningsföretaget Orange Hälsa. Företaget har i norsk media avslöjats bryta mot både arbetstidslagar och missköta avlöningen. Sedan deras etablering i Sverige har de konsekvent vägrat teckna kollektivavtal med vårdförbundet.
– Vi som fackförbund tycker mycket illa om att man inte värnar den svenska modellen. I stället får vi underentreprenörskedjor där vi inte kan ha koll på vilka villkor som gäller, en situation vi hittills sluppit i vården, säger Camilla Tellström, ordförande för Vårdförbundet i Halland.
Företaget Orange Hälsa har som affärsidé att via ytterligare underleverantörer tillhandahålla sjuksköterskor från Baltikum och östeuropeiska länder för inhyrning. Själva skriver de på sin hemsida att de inte är ett bemanningsföretag, men att ”Orange Hälsa ”hyr ut kvalificerad vård- och omsorgspersonal till hemsjukvård, äldreomsorg, universitets- och akutsjukhus samt andra privata vårdaktörer.”
Enligt Camilla Tellström är det tillräckligt illa att regionen över huvud taget anlitar bemanningsföretag. Men att just Orange Hälsa anlitas av regionen för att framförallt bemanna Hallands sjukhus är ”inte okej”.
Hos Orange Hälsa dras kostnad för boende, resa till Sverige, språkutbildning och kostnad för svensk sjuksköterskelegitimation av från de anställdas lön. Camilla Tellström kallar det ”slavkontrakt”.
– Du betalar dyrt för att komma hit och arbeta intensivt under en period. Men de pensioner och försäkringar du får är de som gäller i ditt hemland. Här utgör du ett b-lag, det är en utveckling som dessutom finansieras av skattemedel, säger hon.
De pensioner och försäkringar du får är de som gäller i ditt hemland. Här utgör du ett b-lag, det är en utveckling som dessutom finansieras av skattemedel.
Camilla Tellström, ordförande för Vårdförbundet i Halland
Företaget självt hävdar dock att avdragen från lönen kan ske på grund av att ursprungslönerna är så höga.
– Sjuksköterskornas bruttolön är mellan 28 000 och 30 000 kronor. Efter avdragen för resor, boende och andra omkostnader får de ut mellan 18 000 och 19 000 kronor netto. I Ungern får en sjuksköterska ut cirka 5 000 kronor, säger Oranges personalchef i Sverige, Lars Hezsö till tidningen Vårdfokus.
Men i företagets hemland Norge har det stormat kring företaget I flera år. Förra året avslöjade norska public service NRK, att aktiebolaget varken tecknat försäkringar eller betalat ut några pensioner. Det fick Vårdförbundet i Skåne att protestera mot att Region Skånes anlitande av företaget.
I tisdags presenterades ytterligare komprometterande uppgifter i norsk media. Enligt företagets egna revisionsrapport framkommer att företaget konsekvent brutit mot både norska arbetstidslagar och missköt löneutbetalningar. Bland annat har sjuksköterskor kunnat arbeta 19 dagar i streck.
Du får prata med de som skött upphandlingen, jag utgår ifrån att de skött det bra.
Mats Eriksson, moderat ordförande i Region Hallands styrelse
Efter avslöjandet har flera norska sjukhus upp avtalet med företaget. Men i Hallands politiska regionledning känner man inte till de norska uppgifterna. Överlag vill Mats Eriksson, moderat ordförande i regionstyrelsen och i hälso- och sjukvårdsutskottet, inte svara på frågor om upphandlingen.
– Då ska jag hänvisa till sjukhuschefen som är chef för Hallands sjukhus. Det ligger ett snäpp eller flera under mig. Du får prata med de som skött upphandlingen, jag utgår ifrån att de skött det bra, säger Mats Eriksson.
Vad säger du om Vårdförbundets kritik?
– Jag kan inte bedöma den. Den måste de bedöma ute i verksamheten.
Har du inte ett politiskt ansvar?
– Man tar ansvar, ute i verksamheten.
Men du måste väl kunna ha en politisk åsikt?
– Inte i den här frågan. Jag tycker inte om saker i sådana här fall. Har man följt regelverket vid upphandling så får jag vara nöjd med det. Vi har ett regelverk och jag förutsätter att man följer det.