Göran Palm, författare, agitator och poet, var en älskad, beundrad och betydelsefull uttolkare av klassamhället Sverige. Som en pedagogisk favoritlärare som uppenbart älskade sitt ämne.
I En orättvis betraktelse (1966) och Indoktrineringen i Sverige (1968) dissekerade han genom att betrakta skolan, medierna och reklamen den sönderfallande folkhemsdrömmen. Han såg och varnade redan då för de livsfarliga tecknen till konsumismkarusellen vi snurrar kring fullt ut i dag, pekade på föraktet för ”underklassen” som bar och bär upp alltihop.
Han gav också några verktyg för förändring i sin mindre kända – kanske lite för radikala Vad kan man göra? (1969) (naturligtvis en blink till Lenins i 1960-talets vänsterkretsar ikoniska pamflett Vad bör göras?), med en rad förslag på lösningar på samhällsutvecklingen åt höger. Det sista kapitlet består bara av ett ord, samma som rubriken: Revolution.
1971 kom hans arbetsplatsreportage Ett år på LM, ett för den tiden ovanligt grepp för en författare som förde industriarbetet till kultur- och samhällsdebatt. 1982 var han med och bildade föreningen Liv i Sverige med mottot ”Varje liv är värt att skildra”, och var föreningens ordförande fram till 2010.
Han såg skevheten också i vänsterkollektivet, inte minst kvinnans underordning som han läxade upp manskollektivet fackföreningsrörelsen för redan på 1960-talet.
Göran Palm betecknade sig som marxistisk socialist och också hans poesi präglades av samhällskritiken. Kulturen och språket var viktigt och han såg strukturen i vardagen, såg skevheten också i vänsterkollektivet, inte minst kvinnans underordning som han läxade upp manskollektivet fackföreningsrörelsen för redan på 1960-talet.
I Mannens dikt om kärlek som han redigerade 1980 skriver han själv i ”Mannen har ordet”:
Pratar du så talar jag till punkt.
Är du manhaftig är jag bestämd.
Är du listig är jag intelligent.
Är du gnatig är jag envis.
Jag jobbar övertid för barnens skull.
Du jobbar inte alls för barnens skull.
Har du städmani är jag ordentlig.
Är du liknöjd är jag lugn.
Är du lustig har jag humor.
Är du sällskapssjuk är jag social.
En riktig sällskapsbroder!
I över 20 år arbetade Göran Palm på sitt stora verk Sverige, en vintersaga där han kikar in i landets stugor och kvarter. Det måste kanske betraktas som avslutat för hans del nu när han 85 år gammal lämnat oss.
Men det finns ingen anledning att sluta läsa hans texter som finns på varje bibliotek i landet. Det är bara att sträcka ut handen och välja ut en volym, ofta är den tunn och riktad rakt in i läsaren, vare sig det är hans poesi eller samhällskritik man råkar få i handen.