– Boko Harams skräckfyllda framfart fortsätter att förstöra livet för miljontals människor, säger FN:s regionala humanitäre samordnare, Toby Lanzer.
Det bor över 30 miljoner människor runt Tchadsjön – i Nigeria, Kamerun, Tchad och Niger. Toby Lanzer berättar hur han i samband med ett besök i nordöstra Nigeria upplevde djup fattigdom och brist på mat i byar som var ”helt förstörda”.
Allra värst är situationen för barnen. Enligt FN:s barnfond Unicef har närmare 1,3 miljoner barn tvingats på flykt på grund av Boko Harams våldsdåd. I en ny rapport har andelen barn som lider av akut undernäring ökat snabbt till att nu omfatta nästan 200 000 barn.
Barn och ungdomar löper dessutom risk för att kidnappas eller rekryteras av terrorgruppen. Det har snart gått två år sedan över 200 skolflickor kidnappades i Chibok, och de flesta av barnen är fortsatt försvunna. Toby Lanzer påpekar samtidigt att det fallet bara är ett av många.
– Det handlar om ett fruktansvärt exempel i en lång rad av fruktansvärda exempel, säger han och tillägger att tusentals människor nu har kidnappats av terrorgruppen.
Enligt mig är detta sinnebilden av ondska. Jag kan inte tänka mig något mer upprörande.
Toby Lanzer, FN:s regionala humanitäre samordnare
Samtidigt används allt fler barn, vissa så unga som bara åtta år gamla, som självmordsbombare. Var femte självmordsbombare som skickas ut av Boko Haram är enligt Unicef ett barn – och de flesta är flickor.
– Enligt mig är detta sinnebilden av ondska. Jag kan inte tänka mig något mer upprörande, säger Toby Lanzer.
Enligt Unicefs nya rapport användes 44 barn som självmordsbombare under 2015, vilket var en tiofaldig ökning jämfört med föregående år. Flest självmordsdåd utförda av barn genomfördes i Kamerun, vilket kan ses som ett exempel på hur våldet spridits till fler av regionens länder.
De höll mig inlåst i en byggnad i över en månad och sade ”oavsett vad du tycker så har vi redan gift bort dig”.
Khadija, kidnappades av Boko Haram
Många kidnappade flickor utsätts för sexuella övergrepp och för tvångsgifte. Khadija som kommer från Kamerun och är 17 år gammal berättar för Unicef om hur hon blev kidnappad i samband med ett besök hos sin mamma i Nigeria. När hon sedan vägrade att gifta sig med en av terrorgruppens medlemmar blev hon dödshotad.
– De höll mig inlåst i en byggnad i över en månad och sade ”oavsett vad du tycker så har vi redan gift bort dig”, berättar hon.
Många av dem som lyckats undkomma fångenskapen vittnar samtidigt om hur de möter diskriminering när de återvänder hem. Efter att Khadija hade lyckats fly från Boko Haram blev hon dåligt behandlad i det flyktingläger hon anlände till.
– Vissa kvinnor slog mig och försökte jaga bort mig. Vart jag än vände mig kom de fram och kallade mig för en Boko Haram-hustru, berättar hon.
Toby Lanzer menar att omvärlden måste engagera sig mer för människorna i regionen, inte bara för att lösa de mesta akuta behoven utan även för att på längre sikt kunna stabilisera situationen.
– Mer kan göras. Jag vet att alla biståndsgivare för närvarande är hårt ansatta, men när jag ser omfattningen av förstörelsen och nivån på lidandet… Jag har inte sett något värre på länge, säger han.
Hittills har Unicef endast fått in 11 procent av de 97 miljoner dollar som organet har vädjat om för att kunna bidra med livsavgörande hjälp till människor som drabbats av Boko Harams våld.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr