Almegas fredspliktsinvändning mot Unionens och Sveriges Ingenjörers planerade strejk, som kom under torsdagen, innebär att stridsåtgärderna inte kan inledas innan Arbetsdomstolen har fattat ett interimistiskt beslut i frågan.
– Vi tolkar Almegas fredspliktsinvändning som att de försöker kasta grus i maskineriet, säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius till tidningen Ingenjören.
Unionen och Sveriges Ingenjörer har i avtalsrörelsen inte lyckats komma överens med arbetsköparna i pensionsfrågan. Fackförbunden vill ha så kallad flexpension för sina medlemmar i tjänsteföretag. Tanken är att arbetsköparna succesivt ska avsätta mer av lönen till deras tjänstepensioner, ITP – något som arbetköparparten inte varit beredda att gå med på i den form facken föreslår.
Almegas fredspliktsinvändning mot strejken grundar sig i att det, enligt arbetsköparorganisationens resonemang, inte skulle vara tillåtet att strejka i pensionsfrågor.
– Våra motparter har förklarat att det bara är genom en överenskommelse om kompletterande avsättningar till ITP som de varslade stridsåtgärderna kan undvikas. Men i de företag där ITP-planen gäller råder fredsplikt i pensionsfrågor, säger Almegas chefsjurist Jonas Stenmo i ett pressmeddelande.
Andreas Sjögren, styrelseledamot i fackföreningen Stockholms LS av SAC Syndikalisterna, som lagt sympativarsel med Unionens och Sveriges Ingenjörers strejkvarsel, säger till Arbetaren att även han tolkar arbetsköparnas fredspliktsinvändning som ”en taktisk fint” och ett sätt att förhala strejken. Men han menar att det också handlar om att Almega i grunden inte accepterar arbetarnas rätt att ta till stridsåtgärder.
Om de får fortsätta är det bara en tidsfråga innan det åtminstone i praktiken blir förbud för stridsåtgärder även mellan avtal.
Andreas Sjögren, Stockholms LS av SAC Syndikalisterna
– De har länge steg för steg utvidgat sin makt. Om de får fortsätta är det bara en tidsfråga innan det åtminstone i praktiken blir förbud för stridsåtgärder även mellan avtal, en permanent fredsplikt, säger Andreas Sjögren.
Både Unionen och Sveriges Ingenjörer framhåller dock att de inte tror att fredspliktsinvändningen kommer att minska stridsviljan inför den varslade strejken.
– Almegas senaste tilltag lär elda på våra medlemmar ytterligare, säger Camilla Frankelius till Ingenjören.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr