Almegas chefsjurist själv säger att de har som rutin att vid stora varsel kartlägga medlemsföretagens anställdas facktillhörighet, trots att det är en skyddad uppgift enligt personuppgiftslagen. Arbetsköparorganisationen gjorde det senast i avtalsrörelsen 2013, något som Arbetaren då uppmärksammade. Men trots det har ingen anmälan inkommit till Datainspektionen.
Arbetsrättsexperten och tidigare förbundsjurist på LO/TCO Rättsskydd Kurt Junesjö tycker att det är allvarligt att arbetsköparen i en facklig konflikt går på den enskilde medarbetaren. Det är något han anser facket måste agera stenhårt mot både för principen, men också för de enskilda medlemmarnas skull.
– Jag skulle omedelbart ha utvidgat stridsåtgärderna. Man måste straffa arbetsgivare när de gör så här. Det följer ett mönster där arbetsgivare gör allt mer inskränkningar i den anställdes integritet. Jag skulle omedelbart kalla till tvisteförhandling och kräva skadestånd. Det bara dräller av verktyg man kunnat använda.
Vill inte medlemmarna uppge detta kommer Almega respektera det. Jag hade hoppats att saken därmed är utagerad.
Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen
Men på Unionen, det fack vars medlemmar blivit avkrävda uppgifterna, anser man att det räcker med att ha sagt till på skarpen. Enligt fackförbundets chefsjurist Martin Wästfelt har Almega lovat att respektera medlemmarna i fortsättningen. Efter detta har de också fått signaler från medlemmarna att de kunnat neka till att fylla i arbetsköparnas listor.
– I stridens hetta är det mycket försök som görs. Så här är läget här och nu. Medlemmarna litar på den och därmed ser jag inget skäl att det här ska eskalera. Man får ta en dag i taget, säger han.
Är det inte en viktig principiell sak att ta strid för?
– Vill inte medlemmarna uppge detta kommer Almega respektera det. Jag hade hoppats att saken därmed är utagerad, men det kan man inte vara säker på. Men så har vi tänkt och förhållit oss.
Men kan man verkligen lita på att de inte fortsätter? De gjorde ju samma sak senast för två år sedan och chefsjuristen säger själv att det är en rutin de har.
– För mig var det nytt. Vi kommer att kika på det när konflikten är över och se om det finns anledning att göra något.
Kurt Junesjö anser att facket borde agera hårt för att stävja den typen av beteende. Utöka stridsåtgärder, kräva skadestånd, straffa arbetsgivaren.
– Vår bedömning här och nu är den jag säger till dig. Jag vill inte spekulera i vad vi gör om situationen eskalerar. Nu koncentrerar vi oss på att informera medlemmarna om vad som gäller. Om jag får information om att det inte respekteras kommer vi ompröva vår hållning.
Att facket sitter som lama hundar och inte gör något är konstigt. Som fack måste man vara proaktiv. Man kan inte utsätta sina medlemmar för sådana här saker.
Kurt Junesjö, arbetsrättsexpert
Men Kurt Junesjö tycker att Unionen borde göra mer.
– Ja, det är klart, tjänstemännen sitter lite mer på rumpan. Men att facket sitter som lama hundar och inte gör något är konstigt. Som fack måste man vara proaktiv. Man kan inte utsätta sina medlemmar för sådana här saker. I förlängningen får man då inga medlemmar.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr