Bakom avslöjandet ligger den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung och det internationella journalistnätverket ICIJ. Dokument som läckt ut från Mossack Fonseca visar hur advokatbyrån i Panama hjälpt tusentals förmögna personer att skatteplanera och gömma undan tillgångar i brevlådeföretag i 21 skatteparadis.
Läckta dokument visar att det kanadensiska bolaget Heritage Oil and Gas anlitat Mossack Fonseca för att kringgå skatt i Uganda. Vid försäljning av ett oljefält skulle bolaget betala 404 miljoner dollar i skatt men bestred det i domstol samtidigt som företaget försökte flytta verksamheten till Mauritius.
Mauritius har undertecknat ett skatteavtal med Uganda som innebär att ett bolag som Heritage Oil and Gas enbart behöver betala skatt i ett av de två länderna. Internationella valutafonden har pekat ut Mauritius som ett av de länder som lockar till sig flest företag för att skatten är låg.
Skatteflykt innebär stora förluster för utvecklingsländer som Uganda.
– Skatteparadis gör att stora företag och förmögna personer kan undvika att betala sin beskärda del. Regeringar berövas resurser som de behöver för att tillhandahålla grundläggande service och ta sig an en ökande ekonomisk ojämlikhet, säger Tatu Ilunga, expert på skattefrågor vid den brittiska biståndsorganisationen Oxfam.
I Uganda lever omkring 37 procent av befolkningen på mindre än 1,25 dollar per dag. De 404 miljoner dollar som Heritage Oil and Gas undanhållit i skatt är mer än landets hela sjukvårdsbudget.
Enligt dokumenten har även den före detta guvernören James Ibori från Nigerias oljedelta anlitat Mossack Fonseca för att skapa fyra brevlådeföretag i Panama och på Seychellerna. James Ibori har tidigare pekats ut som skyldig till korruption och greps 2012 för att ha fört 75 miljoner dollar ur landet. Nigerianska myndigheter beräknar att James Ibori stulit och placerat över 290 miljoner dollar i skatteparadis.
Regeringar berövas resurser som de behöver för att tillhandahålla grundläggande service och ta sig an en ökande ekonomisk ojämlikhet.
Tatu Ilunga, expert på skattefrågor vid den brittiska biståndsorganisationen Oxfam
Nigerias statistiska centralbyrå uppger att 61 procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Landets oljedelta genererar stora inkomster, men trots det är regionen en av de fattigaste i landet. Enligt FN:s utvecklingsorgan UNDP saknar de flesta människor i området tillgång till dricksvatten, elektricitet, vård och infrastruktur.
Craig Fagan vid antikorruptionsorganisationen Transparency International påpekar att de miljontals filer som läckts från Mossack Fonseca bara gäller en enda advokatfirma i Panama.
– Vi kan vara säkra på att det finns många andra advokatbyråer i London, Hong Kong, New York och Miami som arbetar på samma sätt, säger Craig Fagan.
Oxfam beräknar att det finns minst 18,5 biljoner dollar undangömda i skatteparadis världen över. Två tredjedelar av brevlådeföretagen uppges finnas i skatteparadis belägna i Europa – som Luxemburg, Andorra eller Malta.
En läcka 2015 från en av världens största banker, brittiska HSBC, visade att 106 000 kunder från olika delar av världen hade gömt undan över 100 miljarder dollar på schweiziska bankkonton.
Enligt Tax Justice Networks beräkningar kan det finnas upp till 32 biljoner dollar undangömda i skatteparadisen. Fattiga länder går miste om över 100 miljarder dollar i skatteintäkter varje år, enligt Oxfam.
Den amerikanska tankesmedjan Brookings Institution uppger att de pengar som går förlorade på det här sättet skulle kunna lyfta alla människor över fattigdomsgränsen tre gånger om.
För varje skatteflyktsmiljard skulle 11 miljoner människor i Sahelregionen kunna få tillräckligt att äta, 400 000 barnmorskor i Afrika söder om Sahara skulle kunna avlönas och 200 miljoner myggnät behandlade med myggmedel skulle kunna bekostas, uppger Oxfam.
Att använda brevlådeföretag är inte olagligt, men det betyder inte att det inte är en form av manipulation eller korruption, menar Craig Fagan.
– Faktumet att dessa verksamheter är lagliga är en skandal och det som vi är mest oroade över, säger Tatu Ilunga.
Både han och Craig Fagan menar att Panamaläckan borde vara en väckarklocka och uppmanar regeringar att täppa till rättsliga luckor. De framhåller behovet av offentliga register som listar bolags verkliga ägare och som visar var inkomsterna har intjänats och hur stora de är.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr