På torsdagen föll Arbetsdomstolens dom: Unionens och Sveriges Ingenjörers strejk är ”olovlig”. Domstolen slår fast att facken är bundna av fredsplikt i pensionsfrågan.
Nu återkallar förbunden varslet och strejken ställs in. För Unionenklubben på Sveriges Television, som gjort sig redo för att ta strid för en utökad deltidspension, känns beskedet snöpligt.
Det är ett antiklimax, får jag lov att säga.
Gun Karlsson, klubbordförande, Unionenklubben på SVT
– Det är ett antiklimax, får jag lov att säga. Pensionsfrågan är något vi kämpat för inom hela Almegaområdet, men för oss på SVT skulle vi också ha strejkat mot våra urusla arbetsvillkor. Vi ville kämpa och har haft stor stridsvilja. Fördelen är att nu går de tillbaka och förhandlar och kan förhoppningsvis komma fram till något, säger Gun Karlsson, klubbordförande.
Hennes närmaste motpart, Helène Sahlin, HR-direktör på SVT, välkomnar däremot AD:s besked.
– Det är bra att frågan är avgjord och jag är glad att den här konflikten inte drabbar tittarna. Nu hoppas jag att parterna så snart som möjligt kan komma överens, säger hon till SVT Nyheter.
Domstolen går alltså på arbetsköparparten Almegas linje. Enligt domstolen regleras alla pensionsfrågor i det så kallade ITP-avtalet, ett avtal mellan tjänstemännens samorganisation PTK och Svenskt Näringsliv. Det avtalet har inte sagts upp och då gäller, enligt domstolen, fredsplikt.
”Det har i vart fall, på utredningens nuvarande stadium, inte kommit fram tillräckligt som talar emot en sådan slutsats”, tillägger AD i domslutet.
Å andra sidan nämner ITP-avtalet ingenting om den flexpensionslösning som tjänstemannafacken tagit strid för. Lösningen har också infogats i flera branschavtal under den förra avtalsrörelsen, vilket har fått Unionen att dra slutsatsen att flexpensionen står utanför ITP-avtalet.
Domstolen var inte heller enig om beslutet. Domstolens två arbetstagarrepresentanter, Lenita Granlund och Ingemar Hamskär, reserverade sig mot beslutet.
Enligt Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, innebär Arbetsdomstolens dom slutet för strejken.
– Det var förstås inte alls vad vi hade hoppats på, säger hon till TT.
Domstolens utlåtande var ett svar på fackens begäran om förhandsbesked, så kallat interimistiskt beslut. På flera ställen i domen påpekar AD att underlaget varit tunt. Bland annat har de inte kunnat hämta in yttranden från Svenskt Näringsliv och PTK, de parter som ursprungligen skrev avtalet, för att förhöra sig om hur det var tänkt att tolkas.
Domstolens tillfälliga beslut stoppar inte medlemmarnas behov av flexpension, men hindrar oss just nu.
Unionens förbundsordförande Martin Linder i en kommentar till SVT Nyheter
”Domstolens tillfälliga beslut stoppar inte medlemmarnas behov av flexpension, men hindrar oss just nu. En lösning måste förr eller senare till”, skriver Unionens förbundsordförande Martin Linder i en kommentar till SVT Nyheter.
Almega, som varit de som bett domstolen stoppa strejken, är inte helt oväntat nöjda med torsdagens domslut.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr