Sjuksköterskestudenter samlas ännu en gång för att kräva höjda löner för nyutexaminerade sjuksköterskor. På söndag intar de Gustav Adolfs Torg i Göteborg med kravet på minst 25 000 i förstalön.
– Vi jobbar för och menar att vi är värda en ingångslön på 25 000 kronor för vi har stort ansvar i vårt yrke som sjuksköterskor med både utbildning och legitimation, säger Caroline Engström, vice talesperson för nätverket ”Inte under 24 000”.
När ”löneupproret” startade var kravet 24 000, men nu har fem år gått och löneläget förändrats. Nu är kravet istället 25 000 kronor i månaden och kampen, har enligt nätverket, burit frukt. Enligt en kartläggning av landets förstalöner för sjuksköterskor ligger nu rikssnittet på 25 000 kronor.
– Jag tror att rörelsen har gjort sitt i detta. Det har uppmärksammat sjukssköterskornas situation, säger Caroline Engström.
Men siffran är efter utjämning. Fortfarande erbjuder kommuner och landsting i landet mindre. Vårdfokus kartläggning är baserad på rapporter från 352 nyblivna sjuksköterskors första lön. Tidningen har sammanställt medianlöner för de städer som flest rapporterat från. Där konstateras att Stockholmssköterskorna i månaden får i snitt 25 650 kronor, Göteborgarna 25 500 kronor.
I Uppsala och Umeå för sjuksköterskorna 25 000 kronor, medan Sundsvallssköterskorna hamnar under strecket på 24 600 kronor i månaden.
Det är den generellt den kommunala verksamheten som drar upp genomsnittslönen. Storsjukhusen däremot hänger inte med.
Caroline Engström, nätverket ”Inte under 24 000”
– Det är den generellt den kommunala verksamheten som drar upp genomsnittslönen. Storsjukhusen däremot hänger inte med. Västra Götalandsregionen har en ingånglön på 24 000, säger Caroline Engström.
För nästan exakt ett år sedan konstaterade vårdförbundet att Västra Götalandsregionen låg i den absoluta botten av löneligan för nyutexaminerade i landet. Tillsammans med Halland och Skåne erbjöd de en förstalön på 23 500 kronor i månaden. Enligt Karin Engdahl, S, vice ordförande i regionens personalutskott, har Västra Götalandsregionen försökt bättra sig.
– Vi knaprar in på rikssnittetn. Det har varit en målsättning för oss, säger hon.
Samtidigt säger hon att det inte går att fastställa vilken lön som faktiskt gäller för de nyutexaminerade i landstinget. Lönenivåer är enligt henne ”komplicerat att ha en diskussion kring”, eftersom det råder individuell lönesättning.
Varför vill regionen inte betala de 25 000 som sjuksköterskestudenterna kräver?
– Det är en jättebra fråga. Den allmänna hållningen från Sveriges Kommuner och Landsting är att vi inte ska ha några givna ingångslöner. Jag kan förstå att de vill ha någon form av golv, men där är vi inte avtalsmässigt just nu, säger hon.
Karin Engdahl vill hellre prata om ”den stora bilden”, hon önskar att de protesterande ”kunde lyfta sig ett snäpp” och fundera över vad vi ska ha våra skattepengar till. Det är många yrkeskategorier som kräver högre löner och ”det här inga pengar man snyter ur näsan i ekonomi”, säger hon.
– Finns det reformutrymme är det en avvägning vad det ska gå till. I de sammanhangen där jag får vara med och säga mitt, så är min uppfattning att det måste vara till lön. Jag är en sådan politiker. Jag vill inte säga ja eller nej till enskilda grupper, men jag vill ha en politisk diskussion. Jag tycker att pengarna ska gå till fler arbetskamrater och högre lön.
Vill du alltså säga att du är i opposition till den rådande borgerliga majoriteten i utskottet?
– Nej, det vill jag inte hävda. Det vore inte renhårigt för mig att påstå.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr