– Humanitära organisationer är bekymrade över att två år nu har gått samtidigt som ödet för flickorna i Chibok och många, många andra som blivit kidnappade förblivit okänt, säger Fatma Samoura, som är FN:s humanitära samordnare i Nigeria.
Kidnappade flickor har utsatts för tvångsrekryteringar, tvångsäktenskap, sexuellt slaveri och använts som självmordsbombare.
Mellan 2 000 och 7 000 kvinnor och flickor har blivit kidnappade.
Jean Gough, FN:s barnfond Unicef
– Mellan 2 000 och 7 000 kvinnor och flickor har blivit kidnappade, säger Jean Gough vid FN:s barnfond Unicef.
Flickor som lyckats fly efter att ha kidnappats av Boko Haram har enligt Unicef vittnat om hur de blivit satta i träningsprogram för att bli självmordsbombare. I maj förra året rapporterades det att tre fjärdedelar av självmordsattentaten i Nigeria utförts av barn.
Den nigerianska armén har lyckats återvinna terräng från Boko Haram, vilket lett till att en del flickor och kvinnor har kunnat fritas. Under fångenskapen har många av dem utsatts för grovt sexuellt våld, men i många fall har de fritagna sedan möter diskriminering i sina hemorter på grund av att de varit i kontakt med Boko Haram.
Konflikten i Nigeria har slagit särskilt hårt mot barnen. Masskidnappningen i Chibok följdes i november 2014 av en liknande händelse vid en skola i Damasak då 300 barn blev kidnappade. Barnen är fortfarande försvunna.
Nyligen släppte Unicef en rapport där organet slår fast att 1,3 miljoner barn i konflikten runt Tchadsjön har tvingats på flykt. Nästan en miljon av dessa barn finns i Nigeria. Samtidigt har Human Rights Watch rapporterat om att en miljon barn blivit av med tillgången till skola.
De kidnappade flickorna från Chibok har blivit symboler för alla de flickor som försvunnit på grund av Boko Haram, och för alla flickor som har rätt till utbildning.
Munir Safieldin, FN:s biträdande humanitära samordnare i Nigeria
– De kidnappade flickorna från Chibok har blivit symboler för alla de flickor som försvunnit på grund av Boko Haram, och för alla flickor som har rätt till utbildning, säger Munir Safieldin, FN:s biträdande humanitära samordnare i Nigeria.
Den 13 april, i samband med tvåårsdagen av kidnappningen i Chibok, vädjade FN återigen om att flickorna ska friges samt uppmanade det internationella samfundet att engagera sig i arbetet för att skapa en trygg framtid för Nigerias barn.
Boko Haram genomförde kidnappningen av flickorna i Chibok mitt i natten, då barnen fördes bort från sina sovsalar. Av de 276 barnen lyckades 57 fly, men resterande 219 flickor har förblivit försvunna.
Under de två år som gått sedan dess har konflikten i Nigeria fortsatt att eskalera och Boko Harams härjningar har även spridit sig till grannländerna Kamerun, Tchad och Niger. Hundratals pojkar och flickor har dödats, sårats svårt eller rekryterats av extremistorganisationen.
FN:s särskilda sändebud för barn i väpnade konflikter, Leila Zerrougui, säger att Boko Harams grymmaste taktik går ut på att skicka ut framför allt flickor som självmordsbombare på offentliga platser i syfte att döda civila. Kidnappade som har lyckats fly vittnar om hemska övergrepp.
Flickor och pojkar har gett fruktansvärda berättelser om fångenskapen, om hur hela byar bränts ned, om våldtäkter och sexuellt våld, rekryteringar och utnyttjanden av barn och om andra övergrepp.
Leila Zerrougui, FN:s särskilda sändebud för barn i väpnade konflikter
– Flickor och pojkar har gett fruktansvärda berättelser om fångenskapen, om hur hela byar bränts ned, om våldtäkter och sexuellt våld, rekryteringar och utnyttjanden av barn och om andra övergrepp, säger Leila Zerrougui.
Särskilt svår blir situationen för de kvinnor som lyckats fly och tvingas återvända hem som unga mödrar.
Konflikten har även slagit mycket hårt mot skolväsendet. Över 1 500 skolor i nordöstra Nigeria har förstörts och lärarna tvingats på flykt. Mängder av barn har därmed berövats möjligheten att gå i skolan.
Även om mycket har gjorts för att försöka hjälpa barn på flykt att åter kunna gå i skolan så krävs det större insatser, på grund av problemens omfattning.
– Vi har ett kollektivt ansvar för att belysa dessa barns behov och försäkra oss om att de får en framtid där de kan klara av utmaningarna. Vi kan inte tolerera att barn kidnappas. Vi kan inte glömma flickorna från Chibok, säger Leila Zerrougui.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.