– Rika länder stänger in sig och beslutar om vad de kallar globala skatteregler, säger Tove Maria Ryding, skatteexpert på det europeiska nätverket Eurodad, som arbetar med utvecklingsfinansiering och fattigdomsreducering.
Hon beskriver den rådande processen inom OECD och dess 34 medlemsländer som ”extremt odemokratisk”.
Världens utvecklingsländer, samlade i G77-gruppen, som tillsammans med Kina representerar 134 av FN:s medlemsstater, har upprepade gånger krävt att FN ska ha en större roll inom det globala skattesamarbetet. Länderna hävdar att det skulle stärka det internationella samarbetet i skattefrågor och att det skulle ge alla medlemsstater ett lika stort inflytande i skattefrågor.
De rika länderna, däribland Sverige, stödde inte ett sådant förslag vid ett toppmöte i Addis Abeba förra året, utan menade att OECD var ett bättre organ för att hantera frågorna. Det innebär att OECD, de västliga industriländernas ekonomiska samarbetsorgan, fortfarande sätter reglerna.
Efter mötet i Addis Abeba antog OECD ett beslutsdokument på nästan 2 000 sidor om globala skatteregler, säger Tove Maria Ryding.
Hon menar att reglerna missgynnar utvecklingsländerna.
OECD:s regler innebär att skatterna i huvudsak ska betalas i det land där företaget har sitt huvudkontor. Det gynnar OECD-länder eftersom huvudkontoren ofta finns i dessa länder.
Tove Maria Ryding, skatteexpert på nätverket Eurodad
– Ett exempel är att när företag är verksamma i mer än ett land. OECD:s regler innebär att skatterna i huvudsak ska betalas i det land där företaget har sitt huvudkontor. Det gynnar OECD-länder eftersom huvudkontoren ofta finns i dessa länder och missgynnar utvecklingsländer där en större del av verksamheten bedrivs.
Tove Maria Ryding menar att utvecklingsländer uppmanas att följa dessa regler trots att de inte har haft någon möjlighet att påverka dess utformning.
Hon säger att utvecklingsländerna hålls utanför möten inom OECD och om de ombeds att delta innebär det höga kostnader. Alla länder är redan representerade i FN och därmed skulle förhandlingar inom världsorganisationen bli mindre kostsamma, påpekar hon.
I juli förra året möttes världens länder i Etiopiens huvudstad Addis Abeba för att diskutera hur den globala utvecklingen ska finansieras de kommande 15 åren. Vid mötet konstaterades att bistånd inte räcker för att finansiera utvecklingen i världen. Även handel, migranters penningöverföringar, företagsinvesteringar och skattemedel har stor betydelse för att skapa utveckling. Mötet i Addis Abeba följs upp i New York nu i veckan.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr