Under två år har en särskild lagkommission genomfört en översyn av Malawis nuvarande abortlag. Kommissionen ska inom kort lägga fram ett nytt lagförslag inför parlamentet där man föreslår att abort ska tillåtas i de fall där moderns fysiska eller psykiska hälsa är i fara och även i de fall där graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest, eller när fostret är skadat.
Kyrkan i Malawi är motståndare till alla former av abort medan politikerna har en enad front och driver på för en förändrad abortlagstiftning – för att minska mödradödligheten och kostnaderna inom hälso- och sjukvården. För 100 000 födda barn dör 634 kvinnor i landet.
Statistik från regeringen visar att omkring 70 000 kvinnor per år gör abort och 33 000 använder osäkra metoder där 17 av 100 kvinnor dör. Av dessa är 60 procent i åldrarna 14 till 25 år.
– Det här är en viktig fråga för nationen eftersom det varje dag är en kvinna någonstans som gör en abort. Bördan förs över på oss inom vården som får ta hand om dessa människor. På vår gynekologiavdelning lägger vi in 30 kvinnor per månad till följd av ofullständiga aborter, säger Edwin Gondwe som arbetar på Zombas centralsjukhus i södra Malawi.
Fler än 55 organisationer är samlade i koalitionen Copua som arbetar för att förhindra osäkra aborter och som driver på för att det nya lagförslaget ska antas i parlamentet.
Det är fortfarande långt kvar innan vi har nått ut till medborgarna på grund av stigmatiseringen kring genomförandet av en abort, men också på grund av bristande jämställdhet.
Godfrey Kangaude, ordförande för koalitionen Copua
Godfrey Kangaude som är ordförande för Copua säger att abort fortfarande är en kontroversiell fråga.
– Det är fortfarande långt kvar innan vi har nått ut till medborgarna på grund av stigmatiseringen kring genomförandet av en abort, men också på grund av bristande jämställdhet.
Enligt landets nationella befolkningsinstitut blir varje år 106 000 tonårsflickor gravida till följd av den dåliga tillgången på preventivmedel.
En undersökning som genomförts av malawiska hälsoministeriet visar att många ungdomar saknar tillgång till preventivmedel och att de offentliga vårdcentralerna är viktiga när det gäller att nå ut med information till de unga.
– Än värre är att många kliniker likt här i Zomba ägs av katolska kyrkan och som ni kanske vet så ger de inget stöd när det gäller reproduktiv hälsa. Så hur ska våra ungdomar få den hjälp som de behöver? säger Edwin Gondwe.
Vid ett FN-möte i Washington nyligen lovade Malawis president Peter Mutharika att ungdomar ska få tillgång till reproduktiv hälsovård. Genom ett partnerskap med initiativet Family Planning 2020 ska användningen av moderna preventivmedel öka från 33 procent till 60 procent till år 2020. Ett fullständigt genomförande av planen väntas förhindra 2,2 miljoner oönskade graviditeter.
Rika människor har friheten att vända sig till privata kliniker för att genomföra säkra aborter eftersom de har råd med det.
Edwin Gondwe, Zombas centralsjukhus
– Rika människor har friheten att vända sig till privata kliniker för att genomföra säkra aborter eftersom de har råd med det. Så de fattiga kommer alltid att vara de som förlorar i alla situationer, säger Edwin Gondwe.
Aktivister menar att en ny abortlag är ett steg i rätt riktning, men kritiserar samtidigt att det finns vissa inskränkningar i förslaget. Enligt lagförslaget kommer en kvinna som blivit våldtagen att vara tvungen att först få en polisanmälan registrerad innan en abort kan genomföras.
Kvinnor kommer inte heller att kunna genomföra aborter med hänvisning till sin ekonomiska situation. Det är inte heller klart hur många gånger en kvinna skulle tillåtas att göra abort.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr