The Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP, är det tänkta resultatet av en serie handelsförhandlingar som genomförs mellan EU och USA. Det avtal som parterna hoppas att förhandlingarna ska resultera i har som syfte att minska regleringar och handelshinder för stora företag gällande bland annat livsmedelssäkerhet, miljölagstiftning och bankregler.
Kritikern John Hilary, chef för kampanjgruppen War on Want, har beskrivit TTIP som ”ett angrepp på det europeiska och amerikanska samhället av transnationella företag”.
Sedan TTIP-förhandlingarna inleddes i februari 2013 har processen varit hemlighetsfull och långt ifrån transparent. Nästan all information om förhandlingarna kommer från läckta dokument, då EU-kommissionen öppnar upp dokumenten för granskning först år 2043.
I måndags släpptes den största läckan hittills när det gäller TTIP-dokument av Greenpeace Nederländerna, som konstaterar att dokumenten visar på hur lobbyorganisationer har tillgång till nära och tät information om förhandlingarna, medan miljö- och konsumentorganisationer är utestängda.
Läckan består av 248 sidor och omfattar 13 av de 17 kapitlen där det slutliga avtalet har börjat ta form. Texterna inkluderar kontroversiella ämnen som rubbningar av EU:s normer för livsmedelssäkerhet, exempelvis uppgifter om att USA har synpunkter på EU-regleringen av genetiskt modifierade livsmedel.
– Det är beklagligt att vi ska behöva vara beroende av läckor för att kunna granska det här avtalet ordentligt, säger Max Andersson, EU-parlamentariker för Miljöpartiet och en av kritikerna.
Det kan kosta miljarder och resultera i att det blir svårare att stifta miljölagar.
Max Andersson, EU-parlamentariker, Miljöpartiet
Läckan kan ge viktig information om avtalets potentiella effekter för exempelvis klimat och miljö, menar Miljöpartiet. Max Andersson framhåller bland annat förslagen om att företag ska kunna stämma stater för marknadsblockering som kontroversiella.
–Det kan kosta miljarder och resultera i att det blir svårare att stifta miljölagar. Parlamentet måste godkänna avtalet, men det är osäkert om de kan göra det i dagsläget, säger Max Andersson, och fortsätter:
– Läckan visar USA:s förhandlingsposition och den skiljer sig mycket från EU:s. EU-kommissionens förslag är inte bra, men USA:s är riktigt dåliga. De som tror att avtalen blir klara i år har en del att förklara, som det ser ut nu blir det inget avtal om inte EU lägger sig.
Det är helt normalt att båda parter i en förhandling vill nå så många av sina mål som möjligt.
Cecilia Malmström, EU:s handelskommissionär
Cecilia Malmström är EU:s handelskommissionär. Hon skriver på sin blogg att ett handelsavtal som EU godkänner aldrig kommer att betyda slopade regler för att skydda konsumenter, livsmedelssäkerhet eller miljön.
”Det är helt normalt att båda parter i en förhandling vill nå så många av sina mål som möjligt. Det innebär inte att de andra sidan ger vika för de kraven. På områden där vi står för långt från varandra i förhandlingarna kommer vi helt enkel inte att enas”, skriver Malmström.
Men Max Andersson tycker att avtalsdokumenten avhandlar ämnen som ligger utanför avtalets egentliga syfte som handelsfrämjande.
– Att minska tullavgifter och främja handel mellan kontinenterna har fördelar, men nu har avtalet bytt riktning. Om USA fortsätter på sin hårda linje, som riskerar att urvattna miljölagstiftningen, riskeras hela avtalet.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr