Avtalet mellan Kommunal och arbetsköparorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL slöts i slutet av förra veckan. Den generalla löneökningen blev 520 kronor, alltså 70 kronor lägre än det så kallade ”andra märket” som sattes av Handels i början av förra månaden. Men enligt Kommunal var den stora vinsten att undersköterskorna nu får sitt efterlängtade lönelyft.
– Vi har känt stort stöd från både medlemmarna och allmänheten. Det är det stödet som har gjort avtalet möjligt. Vi har gjort ett genombrott mot värdediskrimineringen, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund till tidningen Arbetet.
Enligt Kommunals beskrivning ger det treåriga avtalet undersköterskorna 500 kronor extra första året. Det innebär totalt en löneökning på 1 020 kronor i månaden. Under andra och tredje året blir höjningen mellan 180 respektive 150 kronor i månaden. Sammantaget kommer lönelyftet att ge 830 kronor extra utöver ”märket”.
Hårda ord utväxlades innan förhandlingen mellan SKL och Kommunal inleddes, men avtalet förhandlades fram i medieskugga. Än är inte slutprodukten tillkännagiven och parternas beskrivning av avtalet väcker frågor. Den stora stridsfrågan, lönelyftet på undersköterskorna, var Kommunals prestigefråga. Men hur blev det egentligen?
Arbetsgivaren har förstått att bättre löner behövs för att rekrytera till välfärdsyrkena.
Annelie Nordström, ordförande, Kommunal
Inom Kommunals avtalsområde råder individuell lönesättning utan individgaranti. Det löneutrymme som förhandlats fram beräknas på antalet anställda, men det avgörs fortfarande på arbetsplatsen om chefen anser dig vara värd det lönelyftet. I teorin kan alltså en undersköterska få noll kronor i extra påslag, medan en annan får fulla summan. Men till Arbetet tonar Kommunals ordförande Annelie Nordström ned den risken.
– Arbetsgivaren har förstått att bättre löner behövs för att rekrytera till välfärdsyrkena, säger Annelie Nordström.
Ytterligare frågetecken kring hur satsningen egentligen kommer att bli uppstår dock när Kommunals beskrivning jämförs med motpartens. SKL förtydligar att vissa undersköterskor, var fjärde, kommer att få möjligheten att göra en karriärssatsning och tillgodogöra sig ytterligare 880 kronor i lönelyft.
– Avtalet har också en tydlig karriärprägel, där utveckling och bidrag till en bättre verksamhet prioriteras, vilket är mycket positivt för både arbetsgivare, medarbetare, brukare och patienter, säger Sten Nordin, vice ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, i ett pressmeddelande.
”Parterna är också överens om förenklade uppsägningstider och förändringar i de föråldrade och komplicerade turordningsreglerna.”
Sveriges Kommuner och Landsting i pressmeddelande
SKL förklarar också varför de gick med på satsningen. Enligt arbetsköparorganisationen innebär avtalet stora fördelar för arbetsköparna. ”Parterna är också överens om förenklade uppsägningstider och förändringar i de föråldrade och komplicerade turordningsreglerna.” Utöver odefinierade LAS-uppluckringar höjdes inte heller lägstalönerna nämnvärt.
– Jag är glad att vi lyckats möta Kommunal i deras hjärtefråga om en riktad satsning på undersköterskorna. Det är en mycket betydelsefull yrkesgrupp för kommuner och landsting, som har stora rekryteringsbehov de kommande åren, säger förhandlingsdelegationens ordförande Heléne Fritzon i ett pressmeddelande.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr