– Situationen är extremt dålig, säger Ibrahim Shinwari, som tidigare var ordförande för det lokala journalistfacket TUJ i Fata.
Enligt Ibrahim Shinwari har närmare 350 journalister från alla distrikt i Fata utsatts för olika former av säkerhetshot. Närmare 40 reportrar har valt att lämna regionen och i stället börjat arbeta från grannprovinsen Khyber Pakhtunkhwa.
Fata gränsar mot Afghanistan och i samband med att den USA-ledda koalitionen 2001 störtade den dåvarande talibanregimen i grannlandet valde många talibaner att fly över gränsen till den pakistanska sidan. Från det otillgängliga Fata inledde sedan talibaner och andra en våldsvåg som riktades mot pakistanska regeringsstyrkor, men också mot lokalbefolkning, statliga byggnader, skolor och sjukhus.
År 2014 inledde den pakistanska militären en stor offensiv mot islamisterna i Fata. I samband med det belades medierna i regionen med nya restriktioner. I augusti förra året införde myndigheterna hårda regler som bland annat innebär att etermedier är förbjudna att sända inslag som anses innehålla ”förtal mot rättsstaten eller de väpnade styrkorna”.
Ingen har ställts som ansvarig för att ha dödat en journalist. Alla mord på reportrar i Fata framstår som mysterier.
Ibrahim Shinwari, före detta ordförande för det lokala journalistfacket TUJ i Fata, Pakistan
Samtidigt har morden på journalister fortsatt, utan några rättsliga efterspel.
– Ingen har ställts som ansvarig för att ha dödat en journalist. Alla mord på reportrar i Fata framstår som mysterier, säger Ibrahim Shinwari.
Ett av de olösta fallen är mordet på reportern Hayatullah Khan, som sköts till döds i distriktet Norra Waziristan i Fata i juni 2006. Ett halvår innan han hittades skjuten hade han blivit kidnappad av okända gärningsmän.
Enligt den New York-baserade pressfrihetsorganisationen Committee to Protect Journalists hade Hayatullah Khan innan kidnappningen blivit hotad av både talibaner och pakistanska säkerhetsstyrkor på grund av sin rapportering.
Dagen innan han försvann hade Hayatullah Khan publicerat bilder som bidrog till att avslöja USA:s hemliga drönarprogram i Pakistan. I november 2007 dödades även hans änka då en bomb briserade utanför hennes bostad.
Även i grannprovinsen Khyber Pakhtunkhwa, där Peshawar är provinshuvudstad, lever journalister farligt. Under loppet av en vecka mördades nyligen två journalister i provinsen.
I Reportrar utan gränsers rankning av världens länder i ett pressfrihetsperspektiv hamnar Pakistan på plats 147 av 180 jämförda länder.
Muhammad Anwar är en journalist från Fata som under de senaste fem åren har tvingats rapportera från det närliggande distriktet Bannu i Khyber Pakhtunkhwa på grund av striderna mot talibanerna.
– Vi ställs inför många problem på grund av talibanerna och andra militanta grupper. Många av mina kollegor har mördats i olika distrikt i Fata, men hittills har ingen ställts till svars, säger Muhammad Anwar.
Lokala myndigheter och talibaner trakasserar våra släktingar när de anser att vi har skrivit något de ogillar.
Muhammad Anwar, journalist från Fata
De journalister från Fata som i stället har valt att sköta sitt arbete från Khyber Pakhtunkhwa riskerar samtidigt att utsätta sina anhöriga därhemma för faror.
– Lokala myndigheter och talibaner trakasserar våra släktingar när de anser att vi har skrivit något de ogillar. När sånt inträffar är pressfriheten inget värd, säger Muhammad Anwar.
Enligt Committee to Protect Journalists har 57 journalister dödats i Pakistan sedan 1992. I 33 fall handlade det om riktade mord, och i 30 av fallen har ingen gärningsman ställts till svars. Pressfrihetsorganisationen påpekar även att det inte bara är militanta grupper, kriminella gäng och krigsherrar som utgör ett hot mot journalister – utan även politiska partier, samt företrädare för armén och landets säkerhetstjänster.
Journalisten Irfanullah Shah, som kommer från Fata men nu arbetar från grannprovinsen, säger att många journalister riskerar sina liv samtidigt som de knappt får något betalt för sitt arbete.
– Journalisterna sitter i kläm mellan armén och talibanerna. De måste försöka hålla båda sidor nöjda, vilket är omöjligt, säger Irfanullah Shah.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr