Chefen för det fackförbundsdrivna Tjänstemännens arkiv och museum, Lars-Erik Hansen, gick på en högerradikal konferens och intervjuades där av Dagens Nyheter. Det fick personalen att både oroa sig för säkerheten på arbetsplatsen och chefens lämplighet för uppdraget.
För att få svar på sina frågor mejlade de styrelsens ordförande Ove Jansson, som även är fackförbundet Visions vice förbundsordförande. Men i stället för att lugna de oroliga medarbetarna fick den ur personalen som e-postat om saken sparken. Nu stämmer den anställdas fackförbund, Dik, arkivet de själva är medlem i till Arbetsdomstolen.
Vi anser inte att det finns saklig grund för uppsägning av personliga skäl och därför har vi nu stämt.
Sara Luthander, förbundsjurist, Dik
– Vi anser inte att det finns saklig grund för uppsägning av personliga skäl och därför har vi nu stämt, säger Sara Luthander, förbundsjurist på Dik.
I det första e-postbrevet till styrelsen skriver personalen att de är chockade över den information som framkommer i DN-artikeln om chefens högerradikala ”förflutna” och ”agerande”.
De skriver att allmänheten ”med stor sannolikhet kommer associera TAM-arkiv och dess nuvarande chef med högerextremism”. De oroar sig därför också för att det kan uppstå en hotbild mot arkivets personal. Vidare skriver de anställda att ”Lars-Erik Hansens förtroendekapital som chef för TAM-arkiv är förbrukat”.
På ett extra sammankallat styrelsemöte diskuterades frågan och TAM-styrelsen uttalade sitt fortsatta förtroende för Lars-Erik Hansen. Dagen innan mejlade den nu uppsagda kvinnan med kompletterande uppgifter som hon hade hittat på Internet om chefens kopplingar till vitmaktbandet Ultima Thule.
Det första och sista mejlet var, enligt TAM-styrelsens ordförande, ett ”så pass kraftigt övertramp” för att hon skulle sägas upp av personliga skäl. Det hände också redan dagen efter. I beskedet om uppsägningen motiveras den med att hon agerat ”illojalt” mot sin chef och det ”inte heller kan uteslutas att det är fråga om ett förtalsbrott”.
– Övertrampen som vi landat i är att det är skrivningar som gör att man i princip inte kan acceptera nuvarande chef och information som är vinklad för att ge en så dålig bild av chefen som möjligt. Det är att förtala, att skada chefen innan styrelsen har haft möjlighet att pröva frågan, säger Ove Jansson, TAM-styrelsens ordförande.
Enligt TAM-arkivets svaromål till Arbetsdomstolen skriver arkivets ombud att innehållet i e-postbreven är grund för förtalsbrott. Eftersom den anställda medarbetaren dessutom mejlat alla styrelseledamöter, som alla representerar olika tjänstemannafack, har hon, menar arkivledningen, inför stora delar av fackförbundsrörelsen utmålat chefen som nazist och högerextrem.
Syftet med e-postbreven, anser ledningen, är att Lars-Erik Hansen ska skiljas från sin anställning. Det hade, enligt ledningen, inneburit ”total förnedring och arbetslöshet för Hansen”. Det är enligt ledningen en oacceptabel ”kränkning” och så ”illojalt” att kvinnans anställning ”inte kan bestå”.
– Du har en rättighet att vara missnöjd med din chef och din arbetsplats. Det finns en gräns för hur långt ett missnöje kan komma innan det skadar verksamheten, säger Ove Jansson.
Det är dock inte en inställning som delas av den nu uppsagda kvinnans fackförbund. Dik, som också har en ledamot i styrelsen för TAM, valde att inte medverka på det styrelsemöte som diskuterade Lars-Erik Hansen och den nu uppsagda kvinnan.
Vi tycker att frågan är märklig.
Helen Hellströmer, vd, Dik
– Tillsammans valde vi att hon inte skulle vara med i diskussionen. Diks åsikt om uppsägningen ska gå via medlemmens ombud och inte via vår representant i styrelsen. Vi har tyckt att det är en fråga att driva för vår medlems räkning. Vi tycker att frågan är märklig, säger Helen Hellströmer, vd för Dik.
Förbundet kräver att Arbetsdomstolen ogiltigförklarar uppsägningen och betalar den anställda ett skadestånd på 100 000 kronor. Enligt Helen Hellströmer borde det vara högre till tak än vad som visat sig vara på TAM-arkivet.
– Det är min bestämda uppfattning och det är också därför vi driver frågan. Det är inte okej. Det här ska inte hända på någon arbetsplats. Hur de andra fackförbunden som sitter med i styrelsen resonerar får stå för dem. För vår del är det ett solklart fall, säger hon.
Den 16 april inleds en så kallad muntlig förberedelse i målet i Arbetsdomstolen.
Lars-Erik Hansen, TAM-arkivets chef, säger till Arbetaren att han personligen inte haft något med uppsägningen att göra. Han säger också att han inte hyser några högerradikala åsikter eller sympatiserar med organisationer som driver dessa frågor. Enligt honom medverkade han på konferensen av forskningsskäl och hans engagemang i vitmaktrörelsen säger han att han har lämnat bakom sig.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr