Antalet vakanta pass inför en sommar har aldrig varit så många som nu i Norrbottenslandstinget, enligt Vårdförbundet Norrbottens vice ordförande Christine Johansson. På Gällivare sjukhus är det som värst – där handlar det om uppemot 600 olösta pass på tre avdelningar och en akutmottagning.
– Den generella sjuksköterskebristen har eskalerat i hela landet, säger Christine Johansson till tidningen Vårdfokus.
Trots erbjudanden på upp till 36 000 kronor extra för fyra flyttade semesterveckor är intresset svalt. Det saknas både sjuksköterskor och biomedicinska analytiker, vilket lett till att prover från Gällivare måste skickas till Sunderby sjukhus, 25 mil bort.
Den 11 maj inleddes förhandlingar med närsjukvårdens divisionschef. Christine Johansson siar om fler extrapass och mer övertid.
– Landstinget måste bli en attraktivare arbetsgivare för att kunna behålla och rekrytera ny personal. Det handlar om en vettigare lönepolitik, bättre arbetstider, möjligheter till betald specialistutbildning och inte minst att de på allvar gör något åt arbetsmiljön, säger hon till Vårdfokus.
Lovisa Hermansson tar sjuksköterskeexamen till sommaren och gör sin slutpraktik på Gällivare sjukhus. Hon berättar för Arbetaren att landstinget hyr in personal från bemanningsföretag för att väga upp bristen på sjuksköterskor.
– De skjuter ju sig själva i foten på det viset, det blir dyrare med inhyrd personal i längden. Men de vägrar höja lönerna. Det är ett måste för att locka personal till ett så pass litet sjukhus, annars söker sig folk till kommunen eller Sunderby sjukhus istället. Det är i alla fall ett bättre läge geografiskt.
Lovisa Hermansson har också sökt jobb hos kommunala arbetsköpare, men kan tänka sig att arbeta på Gällivare sjukhus om de uppfyller kraven på högre lön.
– Jag trivs och vill arbeta på det sjukhus jag nu har praktiserat på. Jag vill dock ha 27 000 kronor i ingångslön. Genom att höja lönerna och förbättra arbetsmiljön kan landstinget nog få bukt med personalbristen, den personal som finns nu slits ju ut när vi har konstant personalbrist.
Om hon blir kvar på sjukhuset efter sommaren har hon inte bestämt.
– Det beror på hur det blir och om jag får det jag kräver.
Eva Sidén, som är biomedicinsk analytiker och enhetschef för laboratoriemedicin i Kiruna och Gällivare, berättar att personal bytt bransch och sökt sig från vården till den blomstrande gruvindustrin i Kiruna.
I gruvindustrin erbjuds de bättre villkor, bättre löner och arbetstider.
Eva Sidén, biomedicinsk analytiker och enhetschef för laboratoriemedicin i Kiruna och Gällivare
– I gruvindustrin erbjuds de bättre villkor, bättre löner och arbetstider. Som biomedicinsk analytiker går man på ständigt beredskapspass då prover behöver göras dygnet runt.
De biomedicinska analytiker som är anställda vid Gällivare och Kiruna sjukhus har gått från att arbeta var sjunde till var fjärde helg, berättar Eva Sidén.
– Att gå beredskapspass på det gör att man sover oroligt.
Gitt Ström är närsjukvårdschef i Gällivare. Hon säger att det länge varit omsättning på vårdpersonal men att läget nu är illa. Hon bekräftar att personalbristen fortfarande är stor och att närmare hälften av sjuk- och undersköterskorna saknas.
– Många söker sig till kommunala arbetsgivare istället för att jobba dagtid exempelvis.
Gitt Ström säger att man efter det senaste mötet med facken valt att fokusera på rekrytering och att hyra in saknad personal.
– Det ljusnar och vi har god kontakt med bemanningsföretag och fortsätter rekryteringsprocesserna. Nu i dagarna har vi rekryterat fyra nya sjuksköterskor. Det är detta som finns att göra och vi ser i dagsläget inga ytterligare åtgärder.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr