De svenska pensionärerna fortsätter att vara fattiga, och fattigdomen tilltar. Enligt regeringens statistik har fattigdomen bland äldre ökat mer än i andra åldrar och nästan tredubblats för dem över 75 år mellan 1995 och 2014. Pensionsmyndigheten har beräknat att 50 procent av de kvinnliga och 35 procent av de manliga pensionärerna kommer att ha en inkomst under fattigdomsgränsen år 2060.
Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas riksorganisation, PRO, är orolig över utvecklingen.
– Jag tycker att det är oroväckande att gruppen ökar. 1995 var det 95 000 pensionärer som levde under fattigdomsgränsen. Nu ser vi nästan tre gånger så många.
PRO arbetar aktivt med att informera pensionärer om vilka tillägg de kan söka för att underlätta sin ekonomiska situation. Många äldre är inte medvetna om vilka rättigheter som finns att tillgå, säger Christina Tallberg.
Om man bor i par är det enklare, men vi ser allt fler ensamstående kvinnor.
Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas riksorganisation, PRO
– Bostadsbidrag är det första vi uppmanar äldre att söka, då bostaden liksom för de flesta andra grupper tar mest av den egna inkomsten. Om man bor i par är det enklare, men vi ser allt fler ensamstående kvinnor.
Kvinnor är fortfarande en starkt överrepresenterad grupp bland fattigpensionärerna. Kvinnorna utgör närmare 66 procent av de pensionärer som lever under EU:s relativa fattigdomsinkomstgräns på 11 830 kronor, totalt 153 500 personer. Antalet män med lika låg ekonomisk standard är 78 000. Värst drabbade är yrkesgrupperna vård och omsorg, skola och tjänsteyrken, säger Christina Tallgren.
– Kvinnor har också jobbat mer deltid och kommit ut senare på arbetsmarknaden. Det var värre förr när kvinnor tog ut all föräldraledighet och det är det vi ser resultatet av idag. Till yngre säger vi: Dela på föräldraansvaret.
De osäkra anställningarna och vikariat är ett växande problem som kommer ge utslag på pensionen. Christina Tallgren uppmanar yngre att tidigt söka säkra jobb.
– Kom ut på arbetsmarknaden i tid och få en bra anställningsform. I dag är snittet för det första ordentliga jobbet 29 år, men du ska vara 24-25 om vill räkna med en hyfsad pension. Se till att du är fackligt ansluten redan från början, med kollektivavtal och schyssta villkor.
Gapet mellan lön och pension har vuxit och idag ligger pensionen på 60 procent av lönen. De senaste åren har löneutvecklingen ökat, men pensionen har inte följt med, och ligger nu på 2009 års lönenivå.
Man behöver se över hela systemet och rätta till felaktigheterna.
Christina Tallberg, ordförande för PRO
Fyra parter måste samarbeta för att lyfta de fattigaste pensionsnivåerna, menar Christina Tallgren: arbetsmarknaden, trygghetssystemen, välfärden samt pensionssystemet.
– Man behöver se över hela systemet och rätta till felaktigheterna, säger Christina Tallgren.
Den blocköverskridande pensionsgruppen, med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i spetsen, har utsett särskilda arbetsgrupper att arbeta fram reformer ur ett jämställdhetsperspektiv.
Pensionsgruppen har nio olika utskott som var för sig lagt fram förslag som ska redovisas i juni. Tanken är att kartläggningarna ska resultera i både kort- och långsiktiga analyser och strategier.
Vi har tittat på deltidsarbetet, tjänstepensionernas konstruktion och grundskyddets utformning
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll
– Frågor vi har granskat är vilka faktorer som driver gapet mellan mäns och kvinnors pensioner. Vi har tittat på deltidsarbetet, tjänstepensionernas konstruktion och grundskyddets utformning, säger Annika Strandhäll till Arbetaren.
Grupperna ska också se över bostadstilläggets tak, där man hoppas på en höjning. Den gemensamma analysen presenteras i höst.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr