FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon kommer att stå värd för ett separat möte om flyktingkrisen – Summit on Addressing Large Movements of Refugees and Migrants – när världens ledare samlas i samband med generalförsamlingens möte i New York i september.
– Styrkan i överenskommelsen kommer att avgöra om mötet blir en framgång, säger Sherif Elsayed-Ali, chef för Amnestys internationella flyktingavdelning.
Han säger att det för närvarande är ett litet antal stater som förväntas hantera ett stort antal flyktingar medan rikare länder som skulle kunna göra mycket mer ”inte gör så mycket”.
Ett av de länder som tar en stor del av flyktingansvaret och som har gjort det under flera årtionden är Kenya. Den kenyanska regeringen hotar nu med att stänga världens största flyktingläger, Dadaab, och utvisa tusentals somalier.
Situationen har blivit så här delvis på grund av att det internationella samfundet inte har hjälpt till att ta itu med flyktingkrisen i Kenya.
Sherif Elsayed-Ali, chef för Amnestys internationella flyktingavdelning
– Det är ett tydligt tecken på fördelningen av ansvaret fullständigt har misslyckats. Situationen har blivit så här delvis på grund av att det internationella samfundet inte har hjälpt till att ta itu med flyktingkrisen i Kenya, säger Sherif Elsayed-Ali.
Men Kenya är långt ifrån unikt när det gäller att ha tagit emot stora mängder människor.
– Nästan nio av tio flyktingar lever i utvecklingsländer, säger Karen AbuZayd, som är FN-generalsekreterarens särskilda rådgivare inför toppmötet i september.
Nästan nio av tio flyktingar lever i utvecklingsländer.
Karen AbuZayd, FN:s generalsekreterares särskilda rådgivare
I en rapport som presenterades i måndags redogör generalsekreterare Ban Ki-Moon för förhoppningarna inför mötet i september och för planerna på en ny överenskommelse där världens länder delar på det globalaflyktingansvaret.
Karen AbuZayd menar att toppmötet är nödvändigt för att påminna FN:s medlemsstater om de internationella lagar som de redan gått med på att följa. Vid mötet kommer det också att presenteras förslag på nya lösningar för att öka utvecklingsbiståndet till de länder som tar emot flyktingar.
Länder som Turkiet, Libanon och Jordanien, som har tagit emot flera miljoner syriska flyktingar, har begärt internationell hjälp för att kunna bära den ekonomiska bördan för skydd, utbildning och hälsovård för miljontals flyktingar.
– Det krävs ordentliga anslag till Jordanien, Libanon och Turkiet för att länderna ska kunna klara kostnaderna som det medför att ta emot flyktingarna, säger Sherif Elsayed-Ali.
Det är dock ännu oklart om den föreslagna överenskommelsen kommer att ta itu med frågan om att rika länder outsourcar flyktingar till fattiga länder.
Australien är ett av de länder som betalar för flyktingläger i tredje land och som för över flyktingar till Papua Nya Guinea, Nauru och Kambodja. Sherif Elsayed-Ali kallar Australiens agerande för ”katastrofalt”.
– Australien har i stort sett avsagt sig det ansvar som föreskrivs i den internationella flyktinglagstiftningen, säger han.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr