Fredagen den 6 maj meddelade den kenyanska regeringen att flyktingmottagandet måste få ett slut. Anledningen är enligt regeringen att det är för dyrt och farligt och en belastning på miljön att ha flyktingläger i landet.
Över 600 000 människor, varav de flesta från Somalia och Sydsudan, kan därmed återigen försättas på flykt.
Regeringens flyktingdepartement har redan upplösts och regeringen arbetar nu för att kunna stänga lägren ”så snabbt som möjligt”.
Internationella människorättsgrupper är starkt kritiska.
– I ett enda andetag erkänner den kenyanska regeringen att de somalier som flytt till landet under snart 25 år fortfarande är flyktingar, men säger samtidigt att de är klara med dem, säger Bill Frelick, chef för Human Rights Watchs avdelning för flyktingpolitik.
Muthoni Wanyeki, regionchef i Östafrika på människorättsorganisationen Amnesty International, kallar det för ett ”vårdslöst beslut” och säger att det innebär att Kenya ”avsäger sig” sitt ansvar att skydda utsatta.
Ännu en gång påvisas den fortsatta och uppenbara försummelsen av flyktingar runt om i världen.
Liesbeth Aelbrecht, ansvarig för Läkare utan gränser i Kenya
– Ännu en gång påvisas den fortsatta och uppenbara försummelsen av flyktingar runt om i världen, säger Liesbeth Aelbrecht, ansvarig för Läkare utan gränser i Kenya.
Att lägren stängs innebär att flyktingarna kommer att återföras till sina hemländer. Liesbeth Aelbrecht berättar att i Dadaab, där Läkare utan gränser finns på plats, kommer omkring 330 000 somalier att drabbas och tvingas att återvända till ett krigshärjat land med mycket dålig tillgång till humanitärt bistånd.
Somalia står också inför en torka vilket har gjort tillgången till mat osäker och förvärrat undernäringen i landet. Omkring 4,7 miljoner människor, omkring 40 procent av befolkningen, beräknas vara i behov av humanitärt bistånd.
Under den pågående konflikten i grannlandet Sydsudan har miljontals människor dödats och tvingats på flykt. Tillgången till mat och vatten är knapp och skolor och sjukhus har förstörts.
Muthoni Wanyeki säger att beslutet att tvinga flyktingar att återvända till länder som Somalia strider mot Kenyas förpliktelser enligt internationell rätt.
Regeringen menar att flyktinglägren utgör rekryteringsbaser för terrorgrupper som al-Shabaab och att landet måste ta hänsyn till de nationella säkerhetsintressena. Human Rights Watch säger att det inte finns några bevis för att det finns kopplingar mellan somaliska flyktingar och terroristattacker som har utförts i Kenya.
Kenya har även tidigare velat stänga flyktingläger men har backat efter påtryckningar från det internationella samfundet.
Enligt organisationen Refugees International krävde regeringen 2012 och 2014 att alla flyktingar i städerna skulle återsamlas och registrera sig i de redan överfulla flyktinglägren. Människorättsorganisationer var kritiska mot polisens ofta brutala metoder och gripanden.
Mark Yarnell vid Refugees International befarar att det nya beslutet kommer att öka våldet mot flyktingarna och säkerhetsstyrkornas övergrepp.
Den kenyanska regeringen säger sig vara medveten om de humanitära följderna men har beslutat att man inte längre kan stå som värdar för flyktingar efter att ha gjort det i ett kvarts sekel och axlat bördan åt det internationella samfundet.
Som ett land med begränsade resurser och som står inför terrorhot kan vi inte längre låta vårt folk bära ansvaret för att det internationella samfundet inte uppfyller sina åtaganden gentemot flyktingarna.
Karanja Kibicho, Kenyas minister för nationella säkerhetsfrågor, i en skriftlig kommentar
”Som ett land med begränsade resurser och som står inför terrorhot kan vi inte längre låta vårt folk bära ansvaret för att det internationella samfundet inte uppfyller sina åtaganden gentemot flyktingarna”, skrev Karanja Kibicho, Kenyas minister för nationella säkerhetsfrågor, nyligen.
Han påpekade att den internationella finansieringen och arbetet för vidarebosättning minskat i takt med ett ökat fokus på flyktingkrisen i Europa.
FN:s flyktingorgan UNHCR lyfter fram den avgörande roll som Kenya spelat i sina insatser som en av de nationer som har tagit emot ett stort antal flyktingar. Även hjälporganisationen Oxfam och Internationella räddningskommittén framhåller det ansvar som den kenyanska regeringen tagit under årtionden.
I ett gemensamt uttalande skriver organisationerna att de är fast beslutna att fortsätta att stötta den kenyanska regeringen i arbetet för att hitta långsiktiga och hållbara lösningar för flyktingar. Organisationerna uppmanar det internationella samfundet att tillhandahålla förutsägbar och långsiktig finansiering till Kenyas flyktingprogram och att utöka kvoterna för vidarebosättning. De uppmanar samtidigt den kenyanska regeringen att ompröva sitt beslut.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr