Gävle kommun har upphandlat inhyrning av sjuksköterskor med det ifrågasatta bemanningsföretaget Orange Hälsa till ett värde av två miljoner kronor.
De kommuner som anlitat företaget har mötts av omedelbar stark facklig kritik, men Gävle kommun hann inte vänta. I stället löste man frågan genom att helt enkelt inte berätta för facket att upphandlingen skulle ske. Nu kommer baksmällan.
– Kommunen missade att förhandla med oss om upphandlingen. De kan inte skylla på tidsbristen. Nu har vi kallat till tvisteförhandling, säger Anna Bergström, ordförande för Vårdförbundet i Gävleborg.
Det räcker med en googling för att bli tveksam.
Johan Larsson, vice ordförande för Vårdförbundet
Det norska bemanningsföretaget har anklagats för både lönedumpning och beslagits med ekonomiska oegentligheter. Bolagets affärsidé är att hyra ut sjuksköterskor från östeuropeiska länder, som får en snabbkurs i svenska och hjälp med att få svensk sjuksköterskelegitimation. Kostnaden för kurser och administration, samt för boende och resa dras sedan från lönen.
I Sverige vägrar företaget konsekvent att teckna kollektivavtal.
– Det är ju inte ett seriöst företag. Man borde ha lite bättre koll på vilka man anlitar. Vad är det för bemanningsföretag man använder sig av, vilka villkor? Det räcker med en googling för att bli tveksam, säger Johan Larsson, vice ordförande för Vårdförbundet.
I Norge har det stormat kring företaget i flera år. Norsk public service avslöjade redan förra året att Orange varken tecknade försäkringar eller betalade pensioner.
I början av april gjordes vidare avslöjanden om att företagets egna revisorer konstaterat att bolaget konsekvent brutit mot norska arbetstidslagar genom att låta sjuksköterskor arbeta i 19 dagar i sträck. Vidare anmärkte revisorerna också på att de misskött löneutbetalningar. Avslöjandena har lett till att företaget sparkats ut från de norska sjukhusen.
Då plötsligt kom det fram att de redan tecknat avtalet med Orange, som vi nu ingår tvisteförhandling om.
Anna Bergström, ordförande för vårdförbundet i Gävleborg
Men trots både avslöjanden och protester från Vårdförbundet fortsätter svenska kommuner, region och landsting alltså att anlita Orange Hälsa. Det är inte heller första gången som en kommun i Gävleborg hyrt personal från dem. Ljusdals kommun har varit tvungna att bryta avtalet de ingått med företaget på grund av att personalen brustit i kompetens och språkkunskap.
Kritiken mot Gävle kommuns beslut var alltså väntad och kom omedelbart när de på ett samverkansmöte med Vårdförbundet berättade att de planerade anlita Orange Hälsa. Vårdförbundet reagerade omedelbart och varnade för hyrföretaget. De presenterade sedan en sammanställning om problem som uppstått på andra ställen i Sverige.
– Då plötsligt kom det fram att de redan tecknat avtalet med Orange, som vi nu ingår tvisteförhandling om, säger Anna Bergström till Vårdfokus.
Kommunen hävdar dock att det inte fanns någon annan lösning att finna på krissituationen.
– Det fanns inte tid till en vanlig upphandling. En sådan tar 40 dagar att göra, vi behövde få det här klart nu. Vi har gjort en direktupphandling med så kallat förhandlat förfarande utan föregående annonsering, säger Anita Bjurström, HR-chef kommunens omvårdnadsförvaltning, till Gävle Dagblad.
Men enligt Johan Larsson på Vårdförbundet är det ingen lösning på krisen. Risken är stor att man snarare stjälper än hjälper.
– Det som bekymrar mig är att man lägger på det just när det är en ansträngd situation. I vissa fall kan det snarare förvärra. Det är inte vilken skojarbransch som helst att jobba inom vården. Det handlar om att upprätthålla förtroendet för vården. Man kan inte köra sådant i botten.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr