Tvisten om den kvinnliga anställda som sparkats för att ha mejlat kritik mot sin chef på det fackligt ägda TAM-arkivet är över. Efter att parterna förlikats drar nu hennes fackförbund tillbaka sin stämning till Arbetsdomstolen.
– Det slutade med en uppgörelsen som vi önskat, på ett sätt som alla var nöjda med, säger Helen Hellströmer, vd på kvinnans fackförbund DIK.
Vi fick igenom det vi ville och det som medlemmen önskade. Det var en uppgörelse som hon var väldigt nöjd med.
Helen Hellströmer, vd på fackförbundet DIK
Uppgörelsen innebär att kvinnan får sluta på arkivet, men att hon tilldelas en ekonomisk ersättning, det kallas i fackliga kretsar för ett ”utköp”. Vid sådana händelser brukar parterna inte vilja nämna några summor och så är också fallet denna gång. I fackets stämning till Arbetsdomstolen yrkade dock facket på en ersättning på 100 000 kronor.
– Vi fick igenom det vi ville och det som medlemmen önskade. Det var en uppgörelse som hon var väldigt nöjd med, säger Helen Hellströmer.
Men eftersom kvinnan nu också skiljs från sin tjänst på arkivet, som ägs och finansieras av ett antal tjänstemannafack däribland DIK, är även arbetsköparen nöjd med utfallet.
Ove Jansson, ordförande för TAM-arkivets styrelse och även vice ordförande i fackförbundet Vision, var den som fattade beslutet.
– Vi har ju gjort en överenskommelse mellan oss och berörd medarbetare. Utifrån det är jag och TAM-arkiv nöjda och kan fokusera och titta framåt, säger han.
Jag känner det inte som ett nederlag och är nöjd. Det är bra för båda parter.
Ove Jansson, ordförande för TAM-arkivets styrelse
Huruvida TAM-arkivets beslut att gå med på uppgörelsen utanför domstol ska tolkas som att arbetsköparen inte var säker på att vinna är en fråga som Ove Jansson inte vill svara på. Han vill inte heller svara på om han fortfarande anser att de gjorde rätt. Han är bara nöjd och vill gå vidare.
– Jag känner det inte som ett nederlag och är nöjd. Det är bra för båda parter. Nu har vi lagt det här bakom oss.
Arbetaren har tidigare beskrivit att upprinnelsen till konflikten var uppgifter i media om att chefen för arkivet närvarat på en högerradikal konferens. Själv uppgav chefen att han var där i forskningssyfte, men hans bakgrund inom vit makt-rörelsen under 1980-talet och mediabelysningen väckte oro hos personalen.
Gemensamt författade de därför ett mejl till styrelsen med frågor kring chefens lämplighet och en oro för en eventuell hotbild mot arkivet ventilerades. Frågan drog ut på tiden och den nu sparkade kvinnan skickade då ytterligare ett mejl med kompletterande information om chefen hon funnit på internet. Då agerade styrelsen och sade upp kvinnan med hänvisning till illojalitet mot arbetsköparen.
Hennes fackförbund valde då att kalla till förhandling med den organisation där de själva var medlemmar, men styrelsen ville inte ändra sitt beslut.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr