John le Carré började skriva sina spionromaner, med stoffet många gånger taget ur egen fatabur på brittiska MI6, i början på 1960-talet. Då var det kalla kriget, och Sovjetunionen med sin kommunism som stod i fokus för det brittiska spionaget.
[FILM] Our Kind of traitor
Regi: Susanna White
Sedan dess har författaren stadigt levererat till sina många fans, och under 00-talet har det utkommit sex böcker, fortfarande ofta med ryssar i centrum men nu de stora oligarkerna och maffians intressen. Det handlar ofta om hur förmögenheter eller hemligheter ska kunna föras ut till väst och hur britter och amerikanser gärna vill lägga vantarna på informationen kring de inblandade aktörerna.
De senaste böckerna går kanske lite på rutin och särskilt filmatiseringarna jobbar lite klumpigt med standardiserad action.
Cynismen står i högsätet hos både öst och väst. I Our kind of traitor ramlar, liksom i de flesta av historierna, en person lite (åtminstone till synes) slumpmässigt i röran. Denna person står för samvetet.
De senaste böckerna går kanske lite på rutin och särskilt filmatiseringarna jobbar lite klumpigt med standardiserad action gentemot sentimentalitet för att försöka skildra spänningen mellan krasshet och humanism som le Carré gjort till sitt särmärke.
Här får samvetet brottas lite extra hos den naive läraren Perry Makepeace (som verkligen behöver upprätta sin heder hos en misstrogen fru efter att ha haft en kärlekshistoria med en av sina elever), som blir ombedd att hjälpa en rysk maffiamedlem med ett hjärta av guld att förhandla med brittisk säkerhetstjänst för att rädda sin familj ur maffians dödshot.
Grovt tillyxat, schablonartat skildrade ryssar, britter och fransmän och en för vår tid pinsam bild av kvinnor och män i kris.
Grovt tillyxat, schablonartat skildrade ryssar, britter och fransmän (med sitt vin och sin mat) och en för vår tid pinsam bild av kvinnor och män i kris.
Ett stort slöseri med en ändå ganska påhittig historia av en författare som om han vill är en mästare på att berätta något om makt och offer, med fina skådespelare och med biobesökarens tid om den inte bara är till för att fördriva.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr