Sanjeela Sheikh levde som jordbrukare i kustdistriktet Bhola vid Bengaliska viken fram till att katastrofen slog till. Hon förlorade allt hon ägde, även åkermarker.
Den första tiden efteråt övervägde hon till och med att ta sitt liv. Men det slutade med att hon fick börja arbeta för en granne i stället, samtidigt som hon började spara pengar för att göra som en del av hennes grannar – söka en bättre framtid i Indien.
Till sist kunde hon ta sig med buss och sina få tillhörigheter till delstaten Västbengalen i Indien. Därifrån lyckades hon sedan resa med tåg till Delhi, trots att hon inte hade någon biljett. Nu arbetar och bor hon i den indiska huvudstaden.
– Jag har förlikats med mitt öde. Det fanns ingen framtid för mig i Bangladesh, säger 36-åriga Sanjeela Sheikh, som nu arbetar som hembiträde hos en familj där hon också bor.
Bangladesh är tillsammans med Indien, Kina och Filippinerna några av de länder som anses vara särskilt sårbara för klimatförändringarnas effekter. Förra året sade Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina att runt 30 miljoner av landets medborgare kan komma att tvingas bort från sina hem under de kommande 35 åren.
Orsakerna till att så många förväntas överge sina hem är bland annat att de riskerar att bli av med sina åkermarker på grund av stormar, perioder av torka, stigande havsnivåer samt en allt mer begränsad tillgång på vatten.
Enligt en rapport från Asiatiska utvecklingsbanken riskerar närmare 37 miljoner människor i Indien, 22 miljoner i Kina och 21 miljoner i Indonesien att fram till år 2050 drabbas av stigande havsnivåer.
Jag har förlikats med mitt öde. Det fanns ingen framtid för mig i Bangladesh.
Sanjeela Sheikh, klimatflykting
Cyklonen Phailin, som drabbade den östindiska delstaten Orissa i oktober 2013, har lett till att ett stort antal fiskare gett sig av från sina hem. Detsamma skedde efter de översvämningar som drabbade Himalaya samma år, vilka ledde till att miljontals människor blev av med sina försörjningsmöjligheter.
Återkommande, och allt värre, naturkatastrofer har redan lett till att miljontals utsatta människor som Sanjeela Sheikh har tvingats bort från sina hem. Enligt Genèvebaserade organisationen Internal Displacement Monitoring Center, tvingades minst 19,3 miljoner människor i världen bort från sina hem under förra året på grund av olika naturkatastrofer – varav närmare 90 procent hängde samman med extrema väderfenomen.
Samtidigt som antalet så kallade klimatflyktingar växer har deras juridiska status förblivit svag, och i Indien riskerar de som migrerat från Bangladesh att deporteras.
Vi är ständigt livrädda för att myndigheterna ska upptäcka vårt bangladeshiska ursprung. Vi riskerar att kastas ut ur landet utan pardon.
Zahida Begum, klimatflykting
Zahida Begum är en av många bangladeshier i Indien som lever med en ständig rädsla för att bli tillbakaskickad. Hon begav sig till grannlandet efter att hennes åkermarker blivit förstörda och lever nu tillsammans med sin man och tre barn i den nordindiska delstaten Uttar Pradesh.
– I början gömde vi oss hela tiden. Numera säger vi att vi kommer från den indiska delstaten Västbengalen, eftersom vi talar samma språk som man gör där och har en liknande kultur. Men vi är ständigt livrädda för att myndigheterna ska upptäcka vårt bangladeshiska ursprung. Vi riskerar att kastas ut ur landet utan pardon, men det är en risk vi är villiga att ta, säger Zahida Begum.
Indiska och bangladeshiska forskare beräknar att närmare en miljon människor i närheten av floden Brahmaputra blivit hemlösa under de senaste tre decennierna. Särskilt utsatt är befolkningen i den lågliggande deltaregionen Sundarban vid Bengaliska viken, vars befolkning består av 13 miljoner främst fattiga människor på båda sidor om gränsen.
Alla känner till att klimatförändringarna leder till att människor drivs på flykt, men ingen regering är beredd att öppet medge detta av rädsla för att tvingas ge dessa människor flyktingstatus och därmed bli ansvariga för dem.
Jamuna Sheshadri, sociolog vid Delhis universitet
I det stora floddeltat finns det närmare 200 öar där såväl skogar som marker gått förlorade på senare år på grund av stigande havsnivåer. Experter hävdar att havet stiger mer än dubbelt så snabbt som det globala genomsnittet i Sundarban och en stor del av deltat riskerar att stå under vatten inom bara ett par decennier.
– En sådan katastrof skulle utlösa en massiv ström av klimatflyktingar, vilket skulle bli en enorm utmaning för både Indien och Bangladesh, säger Abhinav Mohapatra vid Indiens meteorologiska departement.
Enligt en studie från miljöorganisationen Greenpeace kan en stor migrationsvåg från Indiens kustregioner vara på väg. Närmare 120 miljoner människor kan enligt denna studie bli av med sina hem i Indien och Bangladesh fram till år 2100.
– Alla känner till att klimatförändringarna leder till att människor drivs på flykt, men ingen regering är beredd att öppet medge detta av rädsla för att tvingas ge dessa människor flyktingstatus och därmed bli ansvariga för dem, säger Jamuna Sheshadri, som är sociolog vid Delhis universitet.
FN:s klimatpanel bedömer att havsnivåerna runt Indien kommer att stiga med 38 centimeter fram till år 2050, vilket skulle leda till att tiotusentals människor blir av med sina hem. För den fjärdedel av landets befolkning som lever nära kusterna utgör klimatförändringarna ett allvarligt hot.
Situationen har även redan börjat skapa spänningar på lokal nivå. I Västbengalen har den stora inflyttningen av papperslösa migranter från Bangladesh lett till en allt hårdare konkurrens om marker och resurser, vilket resulterat i konflikter.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr