De tre faror som hotar folkhälsan, enligt Världshälsoorganisationen WHO:s chef Margaret Chan, är följdverkningar av klimatförändringar, ökad antibiotikaresistens och att allt fler insjuknar i så kallade livsstilssjukdomar till följd av dålig kost och brist på motion. Och enligt WHO-chefen beror mycket på att ekonomiska intressen går före folkhälsan.
– Detta handlar inte om naturkatastrofer. Det är katastrofer skapade av människor och av en politik där ekonomiska intressen går före människors välfärd och den planet som upprätthåller livet, sade Margaret Chan i ett tal i samband med att den 69:e upplagan av Världshälsoförsamlingen inleddes i Genève i måndags.
Vid det veckolånga mötet samlas närmare 3 500 deltagare från WHO:s 194 medlemsländer för att diskutera hur några av världens största hälsofaror ska bemötas.
I sitt tal lyfte Margaret Chan samtidigt fram en del av de stora framgångarna på senare tid – däribland en minskad mödradödlighet och framgångar i kampen mot malaria. Samtidigt underströk hon att förbättringar i sjukvården inte kan uppnås i den takt som krävs för att bemöta de globala hälsohoten.
Användningen av fossila bränslen fortsätter av ekonomiska skäl, sade Margaret Chan. Detta trots att effekterna är klimatförändringar som ökar spridningen av myggburna sjukdomar och av de luftföroreningar som enligt WHO leder till miljontals människors död varje år.
Detta handlar inte om naturkatastrofer. Det är katastrofer skapade av människor och av en politik där ekonomiska intressen går före människors välfärd och den planet som upprätthåller livet.
Margaret Chan, chef för WHO
WHO-chefen påpekade att marknadsföring av billig och lättåtkomlig snabbmat och läsk numera är ett globalt fenomen, vilket resulterar i att icke-smittsamma sjukdomar som diabetes och hjärtsjukdomar ökar, liksom fetman.
Det allra största hotet som världen står inför är dock den ökande antibiotikaresistensen, som enligt Margaret Chan kan leda till enorma bakslag för den globala sjukvården. Överanvändning och felaktig användning av antibiotika har skapat en situation där denna tidigare mirakelmedicin i allt högre grad slutar att fungera.
WHO-chefen påpekade också att världen visat sig vara otillräckligt förberedd vid globala hälsokriser. Som exempel nämnde hon utbrotten av bland annat ebola, zikaviruset, gula febern och chikungunya.
Margaret Chan är särskilt kritisk mot att världen misslyckats med att förhindra det pågående utbrottet av gula febern i Afrika, ett sjukdomsutbrott som WHO för närvarande arbetar hårt med att bevaka. Enligt Chan har de förhållanden som råder i stadsmiljöer utgjort en krutdurk för den myggburna sjukdomen, som på senare tid har lett till hundratals dödsfall i Afrika.
– I över ett decennium har WHO varnat för att förändrad demografi och användning av markområden i Afrika har skapat idealiska förhållanden för ett explosivt utbrott av en urban form av gula febern, sade Margaret Chan.
WHO bedömer att utbrottet av gula febern i Angola och Kongo-Kinshasa är allvarligt och kan spridas vidare, men dock inte utgör en global hälsofara. Enligt Margaret Chan visar sjukdomsutbrottet på bristande vaccinationsinsatser.
– Läxan är brutal. Världen misslyckades med att fullt ut använda sig av ett förebyggande verktyg, sade WHO-chefen med hänvisning till att det funnits ett billigt och välfungerande vaccin mot gula febern ända sedan 1937.
Margaret Chans kritiska uttalanden om de globala förhållandena är bara ett av många som på senare tid har kommit från medicinska experter i världen. Hon gav även uttryck för den ökande frustrationen över attacker mot sjukhus under pågående konflikter som strider mot gällande humanitära lagar.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr