De franska facken trappar upp motståndet mot regeringens nya arbetsmarknadslagar som sänker anställningstryggheten. Under torsdagen fortsatte strejkerna inom bland annat kollektivtrafiken, på oljeraffinaderierna, i hamnarna och förstärks nu även av arbetarna på landets kärnkraftverk. Enligt elbolaget RTE sänktes Frankrikes totala elproduktion omedelbart med 6 procent.
– Om vi måste fortsätta så gör vi det. Vi är förstås inte nöjda med att förlora pengar, men om det är för att få lagen tillbakadragen är det värt det, säger Franck Barbay, facklig sekreterare i Frankrikes största fack CGT till Al Jazeera.
Blockaderna mot oljedepåer och hamnarbetarnas vägran att tappa olja i hamnarna har lett till en landsomfattande bränslebrist. På regeringens order har nu landets bränslereserv börjat tömmas, samtidigt som polisen hårdhänt brutit upp blockadlinjer med vattenkanoner och tårgas.
– Inget alternativ kommer att uteslutas. Polisväsendet har ingripit sedan i fredags och kommer att fortsätta göra så. Jag lovordar deras arbete och behärskning, sade premiärministern Manuel Valls till generalförsamlingen, rapporterar Euronews.
Det är en ganska märklig förändring att komma från en socialistisk regering. Det har udden riktat mot löntagarna och ger arbetsgivarna en klar fördel.
Monica Arvidsson, utredningschef på den socialdemokratiska tankesmedjan Tiden
Det franska socialistpartiets förändringar i arbetsrättslagstiftningen innebär kraftiga inskränkningar i anställningstryggheten. Bland annat ökas möjligheten för företagen att säga upp personal utan att behöva ange orsak. Utöver det innebär det också möjligheter att förlänga arbetsveckan till 46 timmar, dra in semestrar och sänka löner.
Enligt regeringen är reformen nödvändig för att komma tillrätta med den 10-procentiga arbetslösheten.
– Det är en ganska märklig förändring att komma från en socialistisk regering. Det har udden riktat mot löntagarna och ger arbetsgivarna en klar fördel. Man luckrar upp anställningstryggheten och fack och andra rörelser går förstås i i taket, säger Monica Arvidsson, före detta LO-ekonom nu utredare på den socialdemokratiska tankesmedjan Tiden.
Hon är inte förvånad över fackets kraftiga reaktion. Till skillnad från i Sverige är, i Frankrike, det mesta av anställningstryggheten lagreglerad. Med en facklig anslutningsgrad på 15 procent får lagändringar stora konsekvenser i fackets möjlighet att försvara sina medlemmar mot arbetsköparnas godtycke.
Monica Arvidsson ser lagändringarna som en del av en nyliberal utveckling som pågått i 20 år. Men med inskränkningar i Grekland, Portugal och Spanien är det en utveckling som drastiskt accelererat.
– Det är en långsiktig kurva som accelererats av den ekonomiska krisen. Det är bara en fortsättning på en inslagen bana. Även i Sverige har Socialdemokraterna anpassat sig och närmar sig mitten, säger hon.
CGT regerar inte i det här landet. Vi kommer inte att dra tillbaka reformen.
Manuel Valls, Frankrikes premiärminister
CGT som varit drivande i protesterna mot lagen, vilken drivits igenom utan parlamentarisk omröstning, uppmanar nu till nationell storstrejk. Tillsammans med sex andra fack, däribland Force Ouvriere och syndikalistiska CNT kräver man att lagen dras tillbaka. Men regeringen visar inga tecken på att vika sig.
– CGT regerar inte i det här landet. Vi kommer inte att dra tillbaka reformen, sade Frankrikes premiärminister Manuel Valls till generalförsamlingen på onsdagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.