”Svärd som fäktar mot övermakten,
du skall brytas och sönderslås!
Starka trupper ha enligt T.T.
nått Thermopyle, Greklands lås
Fyrtioåriga Karin Boye
efterlyses från Alingsås.”

I år är det 75 år sedan Karin Boye försvann upp i skogen utanför Alingsås, efterlystes i radio och hittades död med en burk tabletter bredvid sig tre dagar senare, den 27 april 1941.
Hela mediesverige, inklusive Arbetaren, rapporterade dag för dag om sökandet efter den deprimerade poeten och detaljerna kring omständigheterna lämnades inte åt fantasin.
Bilden av henne har blivit den av en mytiskt allvarlig och olycklig kvinna präglad av hennes dödssätt, ”mycket mörk och med stora ögon”, som i Hjalmar Gullbergs dikt ”Död amazon”, skriven ett par dagar efter hennes död.
1922 engagerade hon sig i de två italienska anarkisterna Nicola Sacco och Bartolomeo Vanzetti öde i USA – de avrättades i ett justitiemord trots en enorm proteststorm – och skrev dikten ”De dödsdömda”.

Karin Boye var jämnårig med seklet och hann uppleva två världskrig, hon tog tidigt ställning mot fascism och maktövergrepp. 1922 engagerade hon sig i de två italienska anarkisterna Nicola Sacco och Bartolomeo Vanzetti öde i USA – de avrättades i ett justitiemord trots en enorm proteststorm – och skrev dikten ”De dödsdömda”:
”Brinnande och utan fruktan
går vi till det bittra sista,
brinnande och utan fruktan
stiger anden som en gnista.”
Vid Karin Boyes död hade Hitlers trupper ett starkt grepp över Europa, och hon deltog i början av samma år i ett solidaritetsmöte i det ockuperade Köpenhamn. Boye framställs ofta som högspänd och febrig, men ordföranden 1989–99 i Karin Boyesällskapet, poeten Björn Julén, citerar hennes nära vän, poeten Ebbe Lindes dikt ”Död kamrat” (1941):
”Och där mellan två cyklar
så litet och grått på en trist bår
ett litet grått människostoft under en grå filt,
så tyst och stumt och litet,
skymtade i förbifarten, som det är i livet”

BÖCKER
Karin Boye. Nycklar och samtal
Pia Garde
Ellerströms förlag, 2016
Kallocain
Karin Boye
Lindelöws förlag, 2016
Pia Garde har under många år forskat kring Karin Boye och träffat människor som stod henne mer eller mindre nära. Hon har samlat en häpnadsväckande mängd material och gett ut flera böcker. I år har Karin Boye, Nycklar och samtal utkommit på Ellerströms förlag.
Boken ger just den där vardagsbilden om kompisen i matlaget som slarvar med de ärvda finglasen, samlar på keramik och blir olyckligt kär, i intervjuer med syskon och vänner bland andra just Ebbe Linde. Engagemanget är smittande, här finns just vad som verkar vara nycklar till Boyes liv och död, och man undrar hur mycket hon slets ned av tvånget att alltid stå upp för det som var rätt, politiskt så väl som privat.
Redan som ung bestämde hon sig för att vara öppen med sitt kärleksliv – i en tid då homosexualitet var straffbart och sambon Margot Hanel vid begravningen förvisades från att sitta med familjen. Också hon tog sitt liv senare samma år.
Karin Boye är evigt aktuell – det blir den som inte kompromissar med solidariteten – hennes roman Kallocain, om det totalitära samhällets effekt på den enskilda människan, har kommit i ständigt nya upplagor. Den senaste, utgiven i år, lär inte bli den sista.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.