Internationella idrottsevenemang ska arrangeras utifrån schyssta arbetsvillkor och respekt för mänskliga rättigheter. Det fastslås i ett nytt avtal mellan flera av LO-facken och svenska idrottsförbund, som undertecknades på tisdagen. Men bojkott av arrangemang som strider mot mänskliga rättigheter finns dock inte på kartan.
På en presskonferens under tisdagseftermiddagen presenterades ett nytt avtal mellan flera av LO-förbunden och svenska idrottsorganisationer, bland annat Svenska riksidrottsförbundet och Svenska olympiska kommittén.
Avtalet fastställer vägledande principer för hur mänskliga rättigheter ska respekteras i samband med idrott och mästerskap, och ställer även krav på kollektivavtal för företag och leverantörer som arbetar med idrottsarrangemang i Sverige.
– Vi agerar gemensamt som två folkrörelser som står nära varandra, säger Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO.
Om vi lägger upp attraktiva, transparenta förslag som innehåller schyssta villkor innebär det även bra PR för oss.
Björn Eriksson, ordförande för Svenska riksidrottsförbundet
Avtalet ”Rena spel och schyssta villkor” har skrivits under av Svenska riksidrottsförbundet, Svenska fotbollsförbundet, Svenska handbollsförbundet, Sveriges olympiska kommitté, Sveriges paralympiska kommitté, Hotell- och restaurangfacket, IF Metall, Byggnads och LO.
Enligt avtalet ska internationella riktlinjer för arbetsvillkor, såsom FN:s principer för företag och mänskliga rättigheter och ILO:s åtta kärnkonventioner, vara vägledande för arrangemang i Sverige men även för anlitade företag som har sin verksamhet förlagd utomlands.
Dessutom ska idrottsrörelsen och fackföreningsrörelsen bedriva påverkansarbete inom sina internationella medlemsorganisationer och kräva att andra arrangörsländer också följer riktlinjerna.
– Det är skönt att ha en stabil värdegrund, det kan påverka dem som saknar det, säger Björn Eriksson, ordförande för Svenska riksidrottsförbundet.
Han tror dessutom att detta kan öka Sveriges chanser som värdland för nya evenemang.
– Om vi lägger upp attraktiva, transparenta förslag som innehåller schyssta villkor innebär det även bra PR för oss.
Det jag saknar är starkare åtaganden för en hårdare linje mot internationella arrangemang som möjliggjorts genom brott mot mänskliga rättigheter.
Lars Viklund, advokat med inriktning på arbetsrätt
Men hur principerna i avtalet ska efterlevas och följas upp är mindre tydligt. Lars Viklund är advokat inom arbets- och tryckfrihetsrätt och tidigare styrelseledamot för organisationen Civil Rights Defenders. Han menar att införandet av kravet på kollektivavtal för arrangemang i Sverige är en framgång för LO, men att avtalet i övrigt är ”ganska löst i kanterna”.
Enligt Lars Viklund utgör det snarare en avsiktsförklaring än ett avtal.
– Det jag saknar är starkare åtaganden för en hårdare linje mot internationella arrangemang som möjliggjorts genom brott mot mänskliga rättigheter. Sverige måste vara berett att ytterst bojkotta sådana arrangemang.
Men bojkotter är inte aktuella för de organisationer som skrivit på avtalet.
– Vi tror inte på bojkott, utan på att synas och höras på plats. När det gäller Qatar, till exempel, vet vi att det handlar om ett långsiktigt arbete, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
Även Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, tycker att samarbete är att föredra och berättar om de resor fackförbundet gjort till Qatar för att försöka förbättra villkoren för gästarbetare som är involverade i förberedelserna inför VM 2022.
Men Lars Viklund menar att de fackliga organisationerna har ett särskilt ansvar genom sina internationella organisationer.
– Kan LO acceptera ett ishockey-VM i Vitryssland som förutsatt tvångsarbete och fotbolls-VM i Qatar där 400 nepalesiska byggnadsarbetare omkommit?