På tisdagen påbörjades medling mellan parterna i städbranschen som inte lyckats enas om ett nytt kollektivavtal. För att sätta extra press har de båda fackliga parterna, Fastighets och Seko, lagt ytterligare varsel.
– Vi har gjort ytterligare varsel om sympatiåtgärder med oss själva på vårt specialistserviceavtal. Vi vill helt enkelt öka trycket i förhandlingen för att nå en överenskommelse, säger Jari Visshed, Fastighets tredje förbundsordförande.
Sedan vill vi också reglera frågan om hyvling. Den är en styggelse, helt enkelt.
Jari Visshed, Fastighets tredje förbundsordförande
Fastighets varsel gäller specialstädning på två arbetsplatser i Västerås, respektive Skövde. Samtidigt sympativarslar även Seko på sitt eget avtalsområde Skärgårdstrafiken. Varslet gäller anställda på 21 namngivna fartyg i skärgårdstrafik i Stockholms skärgård och ett antal rederier.
Båda fackens varsel innebär total arbetsnedläggelse och blockad mot arbetsuppgifterna så att företagen inte kan sätta någon annan på arbetet. Skulle så ändå ske, utlovar Seko ytterligare utvidgning av varslet.
– Vi vill ha 590 kronors lönepåslag i enlighet med LO och Svenskt Näringslivs rekommendation. Sedan vill vi också reglera frågan om hyvling. Den är en styggelse, helt enkelt, säger Jari Visshed.
Seko och Fastighets har traditionellt gemensamt tecknat avtal med motparten Almega Serviceföretagen om städarnas villkor och delar därför också på konflikten. I denna avtalsförhandling kräver de att städarna får det lönepåslag som LO och arbetsköparorganisationen Svenskt Näringsliv rekommenderat för lågavlönade grupper i början av avtalsrörelsen.
Men utöver det kräver de också ett slut på arbetsköparnas utnyttjande av ett kryphål i Lagen om anställningsskydd, LAS. Normalt ska en anställning bli tryggare ju längre en person är anställd. Kryphålet ger dock möjlighet för arbetsköparna att i stället för att säga upp den sist anställda, sänka anställningsgraden, även för trotjänarna.
– Man kan ha en lång anställning och få erbjudande om 30 procent mindre tjänst från den ena dagen till den andra, säger Jari Visshed.
För Almega är möjligheten helig.
– Det är ju en del av arbetsgivarens del att bestämma över sin verksamhet, att leda och fördela arbetet. Man kan inte erbjuda mer jobb än vad som finns. Vi måste kunna vara följsamma kunden, säger Marcus Lindström, förhandlingschef på Almega Serviceföretagen.
Vi tycker inte om sympatiåtgärder. Vi tycker att man ska hålla sig till primärkonflikten.
Marcus Lindström, förhandlingschef på Almega Serviceföretagen
Kan ni inte i stället dela upp de arbeten som finns mellan de anställda?
– Vi menar att vi följer de regler som finns i LAS och de säger att man ska erbjuda skäliga erbjudande till dem vars tjänster omfattas av arbetsbrist. Vi har inte fått några juridiska invändningar. Nu försöker de göra det den här vägen och det gillar vi inte.
Almega anser att rätten till sympatiåtgärder måste ändras. Enligt Marcus Lindström är det ologiskt att skärgårdstrafiken, som inte har något med städning att göra, ska behöva drabbas av strejk.
– Vi tycker inte om sympatiåtgärder. Vi tycker att man ska hålla sig till primärkonflikten och inte blanda in andra avtalsområden. Avtal för specialstädarna tecknade vi för en månad sedan och har förväntat oss fredsplikt, säger han.
Till Arbetaren säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson att rätten till sympatiåtgärder är en grund i den svenska strejkrätten. Det är fullt logiskt att hela Almega-området får känna av vad det innebär att vägra nå en lösning.
Om ingen lösning nås kommer sympatiåtgärderna att träda i kraft den 16 juni. Fastighets har även skickat begäran om sympatiåtgärder till samtliga LO-förbund och är säkra på att det kommer att hörsammas, åtminstone av 6F.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr