Moderna museet, Stockholm
Utställningen pågår t o m den 11 september 2016
Var ska man börja? Yayoi Kusamas värld är nästan obegränsat expansiv, i tid, rum, form och tekniker. Begreppet Stendahl-syndrom, som betecknar en slags yrsel inför allt det vackra en besökare möter i renässanskonstens Florens, ligger nära till hands vid vandringen runt i retrospektiven som Moderna Museet i Stockholm nu tagit över från Louisiana.
Utställningen lär bli en kritiker- och publiksuccé, med ordentlig draghjälp av konsertkvällarna med bland andra Patti Smith som kommer att ske under de prickbeklädda träden i sommar.
Yayoi Kusama föddes i Japan 1929, och flyttade till USA 1957 för att ta del av avantgardescenen i New York, där happenings och kroppsperformances gifte sig med musik, litteratur och film kring tidigare tabubelagda ämnen som sexuell frigjordhet, ifrågasättande av maktstrukturer, homo- och transsexualitet, och erkännande av psykisk ohälsa och drog(miss)bruk. Kusama var en central del av den scenen.
I Kusamas fall är det till att börja med sedan barndomen påträngande hallucinationer som hon kämpar med att dominera, ett kraftfullt arbete som syns i verken.

Prickarna i olika färger och storlekar är något av det som hon blivit mest känd för och många av rummen i utställningen domineras av nät- och prickmönster som förvillar sinnet; mönstret tar över och blir sig självt nog. Snart nog inser man att den om och om upprepade formen är ett frenetiskt försök att hantera verkligheten.
I Kusamas fall är det till att börja med sedan barndomen påträngande hallucinationer som hon kämpar med att dominera, ett kraftfullt arbete som syns i verken. Tekniken har hon vidareutvecklat under sitt långa konstnärsliv, och använt för att bemästra skräcken för andra kroppsliga saker, som mat (bekämpat med framvällande makaroner) och sex (mängder av manliga kön som växer fram på kläder och möbler).
Hon har sagt att hennes konst är en form av självutplånande, flera av hennes verk har också titeln ”Self-Obliteration”, och i ett videoverk säger hon: ”Välkommen in i mitt rum. Sitt ned, jag ska förinta er med prickar”.
Hon är också författare, modeskapare med stor framgång, men alltid med det där morrande monstret i garderoben som tvingar henne att fortsätta sitt frenetiska arbete.
Yayoi Kusama flyttade tillbaka till Japan 1973, skrev in sig på en psykiatrisk klinik 1977 där hon fortfarande bor, och arbetar från morgon till kväll i sin ateljé med hjälp av assistenter som håller upp dukarna åt henne så hon kommer åt där hon sitter på sin stol.
Hon är också författare, modeskapare med stor framgång, men alltid med det där morrande monstret i garderoben som tvingar henne att fortsätta sitt frenetiska arbete.
Sedan decennier tillhör hon de absoluta världsstjärnorna på konstscenen vilket ingen som vandrar runt i hennes rum och rumsligheter har svårt att förstå.
Den som inte har möjlighet att komma till Stockholm i sommar, även om Yayoi Kusama är värt en egen resa, finns möjlighet att ta del av hennes värld i radioprogrammet Stil ”Prickar – små detaljer med stort genomslag”, från den 30 oktober, som delvis berör hennes liv och konst. Programmet ligger på SR Play.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.