Arbetarna på Ikea-varuhuset i Stoughton, USA, har gjort allt rätt. De har både bett, formellt ansökt och strejkat för att få bli fackligt representerade, men företaget fortsätter motarbeta dem.
– Ikea har ett så bra rykte globalt för att vara socialt ansvarstagande. Det är en stor besvikelse att de inte lever upp till det här i USA, säger Moira Bullock, kampanjchef på Stoughtonarbetarnas fack UFCW, till Arbetaren.
IKEAS TIDIGARE UNION BUSTING I USA OCH KANADA:
2008-2012: I Danville inleder arbetarna på Ikeas tillverkningsföretag Swedwood försök att bli representerade av trävarufacket IAMAW. Ikea anlitar då den ökända ”unionbusting”-advokatfirman Jacksson Lewis för att motarbeta dem. Facket stängdes ute och ledningen höll antifackliga möten. Två kritiska arbetare som ifrågasatte informationen om facket avskedades för ”vulgärt språk”. Den internationella trä- och byggarbetarfacket BTI riktar skarp kritik och kampanjar för fackliga rättigheter. Svenska fackförbundet GS riktar skarp kritik mot Ikea i Sverige. 2012 erkändes slutligen facket och året därpå tecknades ett första kollektivavtal på fabriken.
2012: Ikealedningen på Swedwoodfabriken i Perryville, USA, anlitar säkerhetsvakter för att splittra grupper av anställda som pratar med varandra om facket. Flera identifierade förespråkare av fackligt medlemskap kallas på disciplinära möten hos cheferna. Även här anlitas Jackson Lewis, som enligt sin hemsida är experter på att ”helt avstyra fackföreningsomröstningar”.
2013: På varuhuset i Richmond i Kanada försöker Ikea få kollektivavtalet med facket Teamsters upphävt och anlitar den ökända strejkbrytar- och unionbustingfirman Labourwatch. Firman är specialister på att ”avcertifiera” fackföreningar som en gång blivit erkända. De lockoutar Teamster i över ett år.
Redan för två år sedan hade Ikeacheferna i Stoughton fått nys om att arbetarna på lageravdelningen ville bli fackligt representerade. Som på många andra Ikea-arbetsplatser i USA förvägrades dock facket, The United Food & Commercial Workers International Union, UFCW, tillträde till varuhuset.
I stället började ledningen förhöra enskilda medarbetare om deras stöd till facket. I juni förra året fastslog den amerikanska tillsynsmyndigheten för arbetslagstiftningen, NLRB, att företaget brutit mot lagen om organisationsfrihet. Men också sina egna riktlinjer Iway som tydligt slår fast:
”Ikea respekterar rätten för anställda att ansluta sig, bilda eller inte ansluta sig till valfri organisation utan att rädas för repressalier, företagsinblandning, skrämselåtgärder eller trakasserier.”
– I andra länder samarbetar Ikea med facken för att lösa problem. Jag trodde aldrig att Ikea skulle tillåta chefer att skrämma och förhöra oss. Jag förväntade mig mer. Jag förväntade mig att mina rättigheter skulle respekteras, sade då fackmedlemmen Nancy Goetz i UFCW:s pressmeddelande.
Men de anställda lät sig inte skrämmas. I stället gick de vidare enligt de regler som gäller i USA för att facket ska få representera de anställda på arbetsplatsen. Sammanlagt skrev närmare 75 procent på individuella “auktoriseringskort” med sina egna namn och fackets namn.
Men trots att kravet är att mer än hälften av de anställda skriver under, ville företaget inte acceptera korten. Efter att ha genomfört en andra insamling som fick samma respons fick de anställda nog och utlyste en endagsstrejk i november förra året.
– I slutet av strejken kom en av cheferna ut för att prata med de anställda. Då sade han att de inte var säkra på att underskrifterna på korten var äkta. Då sade de: “Vi är här nu. Räkna oss då!”. I strejkkedjan stod då 68 procent. Men han hade inget svar och gick, säger Moira Bullock.
I stället krävde Ikea att de anställda skulle genomföra ytterligare en omröstning som skulle gå via NLRB. En sådan ansökan är nu inlämnad och väntar på behandling av tillsynsmyndigheten. Men under tiden har Ikea, enligt facket, trappat upp sin antifackliga kampanj och kallat de anställda till stormöten.
Enligt Moira Bullock har de anställda fått lyssna på obligatoriska föreläsningar mot facket i över en och halv timme åt gången. Där har cheferna sagt att de anställda måste välja mellan Ikea och facket.
– Arbetarna vill bara att Ikea ska följa sina egna riktlinjer. Att vara för facket kan också vara att vara för Ikea. De vill att facket ska kunna ha samma produktiva samförståndsanda som råder i Europa, säger Moira Bulloch.
Arbetaren har tidigare skrivit om hur medarbetare trakasserats och facket stängts ute från andra Ikea-arbetsplatser ibland annat Danville och Perryville.
Både LO och Unionen har fördömt Ikeas agerande i Stoughton. Ikea säger till Arbetaren att de värnar om deras amerikanska medarbetares rättigheter, men att de måste anpassa sig till lokal lagstiftning.