Under torsdagen förra veckan sade 16 barnmorskor på Helsingborgs lasarett upp sig efter ett möte med ledningen om förkortad arbetstid. För att skapa mer vilotid mellan nattpass har barnmorskorna ställt krav på kortare veckoarbetstid, vilket ledningen avvisat.
Sedan dess har ytterligare 21 av de cirka 60 barnmorskorna på lasarettet sagt upp sig, enligt Birgitta Hartford. Hon har jobbat där sedan slutet på 1970-talet men lämnar nu till följd av konflikten.
– Våra arbetsvillkor har försämrats under flera år vilket skapar hög belastning och ställer helt andra krav på oss än tidigare, säger Birgitta Hartford till Arbetaren.
Hon berättar att barnmorskorna varit i förhandling sedan i maj, bland annat efter att intensivvårdsavdelningen en trappa upp fått igenom sina krav på lönepåslag och kvoterad arbetstid.
– Arbetsgivaren har sagt nej till alla våra förslag. Det senaste skulle inte kosta dem en enda krona, men ledningen säger att de inte kan ta några beslut utan hänvisar uppåt.
Steen Ekdahl, divisionschef för specialiserad närsjukvård i regionens förvaltning Skånevård Sund, vill se ett gemensamt avtal med Vårdförbundet för Region Skåne istället för att fortsätta sluta lokala avtal.
Hot om uppsägning på intensivvården i Helsingborg och Kristianstad har fått en spridningseffekt.
Steen Ekdahl, divisionschef för specialiserad närsjukvård i Skånevård Sund, Region Skåne
– Hot om uppsägning på intensivvården i Helsingborg och Kristianstad har fått en spridningseffekt. Vi tycker inte diskussioner med enskilda arbetsgrupper är en framkomlig väg utan behöver ett gemensamt regelverk, säger han.
Steen Ekdahl menar att om man tillämpade barnmorskornas krav för sjuksköterskor i hela regionen skulle man i Skåne behöva anställa ytterligare 300 personer.
Men enligt Birgitta Hartford kan lasarettet i Helsingborg gå barnmorskornas krav till mötes med nuvarande bemanning. Hon anser att arbetstiderna inom vården är förlegade och är besviken över det hon menar är ett spel för gallerierna från ledningens sida.
– Att de lokala konflikterna sprider sig är ett uttryck för att det är ett problem som finns i hela Sverige. Vi har beordrats att arbeta extra pass och avstått semester. Vi har varit solidariska i alla år, men nu orkar vi inte längre. Det är dags för regionen att göra sitt.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr