Sedan i lördags ockuperas Hagsätraskolans gamla aula av aktivister under parollen ”Avprivatisera Hagsätra – för allas rätt att bo kvar”. Aktionen är ett upprop mot de massprivatiseringar stadsdelen ställts inför under tio års tid och är en förlängning av gruppen Linje 19:s arbete i Hagsätra under en längre period.
Boende i området och övriga engagerade beslutade gemensamt att återta offentligt utrymme. Den kommunala aulan är i dagsläget den enda kommunalt ägda byggnaden i stadsdelen. Torg, butiker och bostäder är helt privatägda, till största delen av bolaget Ikano som år 2012 köpte de sista 1 700 kommunala bostäderna av allmännyttan. Detta utan att de boende informerats på förhand.
Ikanos flaggor sitter över hela Hagsätra och den enda samlingsplatsen vi har är ett kafé, övervakat av anställda på företaget.
Malin, en av aulaockupanterna i Hagsätra
– Det offentliga utrymmet är inte längre för alla. Ikanos flaggor sitter över hela Hagsätra och den enda samlingsplatsen vi har är ett kafé, övervakat av anställda på företaget. Vi som delat ut flyers om ockupationen har blivit avvisade från det så kallade offentliga torget, väldigt burdusa metoder, säger Malin, före detta boende i området och delaktig i aktionen.
Sedan övertagandet av de kommunala bostäderna har samtliga rustats upp, utan hyresgästernas egentliga godkännande.
Boende har berättat att företagets anställda knackat dörr och propsat på underskrift.
– Vinstmaximeringen är total för bolaget. De lånar av sin egen bank för att finansiera köpet av kommunala bostäder, sedan går räntan rakt in i deras eget bolag. Och Ikano är ju Ikeas bank, så de dåligt gjorda renoveringarna som de påstår motiverar en hyreshöjning är gratis för deras del, säger Lina, som varit med och ockuperat byggnaden sedan i lördags.
Företaget gentrifierar Hagsätra. Inte många har råd att bo kvar efter så kraftiga hyreshöjningar.
Lina, ockupant i Hagsätra
Hyreshöjningarna efter renoveringarna bolaget genomfört beräknas till 63 procent. Dessa var egentligen onödiga och bara en ursäkt för avgiftshöjning, menar ockupanterna.
– Företaget gentrifierar Hagsätra. Inte många har råd att bo kvar efter så kraftiga hyreshöjningar, trots standardsänkningar. Gamla sjuttiotalskök har rivits ut till förmån för billigare Ikeakök. Många boende har klagat på dåligt utförd renovering, säger Lina.
Hyresgästerna har anmält företaget för undermålig renovering och ett ärende har gått upp till hovrätten.
– De boende har inte haft utrymme att protestera eller att organisera sig mot det som händer. Därför är vi här och hjälper till att skapa demokratiska rum att organisera sig i. Det är viktigt att binda ihop de olika sätten att gå till väga, säger Lina.
Det brukar bli en motsättning mellan aktivister och boende då vissa kanske inte gillar metoderna vi använder oss av, men här har det inte varit ett problem.
Lina, ockupant i Hagsätra
Gruppen har hittills arrangerat två möten genom sociala medier och bjudit in Hagsätrabor. Engagemanget har varit stort.
– Det brukar bli en motsättning mellan aktivister och boende då vissa kanske inte gillar metoderna vi använder oss av, men här har det inte varit ett problem. I går på mötet dök det upp 60 personer, idag kommer ännu fler, säger Lina.
Mötena har kretsat kring att ventilera åtgärder och erfarenheter. Samtalen kommer att publiceras på Avprivatisera Hagsätras hemsida.
– Fokus har legat på bolagen och deras vinster, Ikano har ju försökt framställa sig som en social entreprenör, men vi vill lyfta de boendes berättelser och se till att dessa får ta plats, säger Malin.
Ockupationen planeras fortgå så länge människor som vill vara delaktiga strömmar till.
– Folk behöver ett utrymme att vistas i och förhoppningen är att detta kan bli en social mötesplats som lyfter berättelser om vad platsen betyder för de boende i området, säger Lina.
* Lina och Malin heter egentligen någonting annat.