Vårdförbundet Västerbotten stämmer Umeå kommun inför Arbetsdomstolen för kommunens övervakning av tjänstefordon.
Det var efter en anmälan om att en nattanställds bil befunnit sig utanför dennes bostad vid ett flertal tillfällen som kommunen började övervaka samtliga fordon med hjälp av positioneringssystemen i bilarna. De 17 sjuksköterskorna har varit ovetande om den två månader långa övervakningen, som inte skett i samråd med Vårdförbundet. Förbundet anser den helt obefogad.
Varken vi eller de drabbade sköterskorna har informerats om syftet eller lämnat samtycke
Jessica Östberg, vice avdelningsordförande för Vårdförbundet Västerbotten
– Jag förstår inte kommunens motiv bakom detta, sådana beslut ska tas i dialog med oss på Vårdförbundet. Detta är ett brott mot både personuppgiftslagen och MBL 11. Varken vi eller de drabbade sköterskorna har informerats om syftet eller lämnat samtycke, säger Jessica Östberg, vice avdelningsordförande för Vårdförbundet Västerbotten, till Arbetaren.
Personuppgiftslagen, PUL, föreskriver att en arbetsköpares användning av positioneringsteknik måste vara tydligt kopplad till verksamheten och att samtliga anställda måste informeras. MBL 11 stadgar att arbetsköparen på eget initiativ ska genomföra förhandling med de kollektivsavtalsbärande arbetstagarorganisationerna innan beslut av den här typen fattas. Någon sådan information har inte lämnats varken till Vårdförbundet eller sjuksköterskorna.
Staffan Larsson är förhandlingschef på Umeå kommun. Han bestrider påståendet att personalen inte ska ha blivit informerad och säger att kontrollerna skett i efterhand.
– Åsikterna har gått isär om huruvida vi har rätt att kontrollera tjänstebilarnas positioner på eget bevåg, något vi anser att vi har rätt att göra om det kan finnas giltiga skäl. Det rör sig inte om kontroller i preventivt syfte.
Disciplinära åtgärder kommer endast att tillämpas vid eventuell förlängning.
Staffan Larsson, förhandlingschef på Umeå kommun
Han nekar också till att det skulle röra sig om en allmän kontroll av samtliga anställdas rörelsemönster.
– Vi anser att vi har haft fog för detta efter observationen av felparkeringar som gjorts. Vi har haft kontrollsamtal med de 17 berörda och tillrättavisande samtal med två av dessa. Disciplinära åtgärder kommer endast att tillämpas vid eventuell förlängning.
Stämningsansökan lämnades in till domstolen den 4 juli och handläggning pågår. Jessica Östman hoppas att stämningsansökan kan fungera som en markör mot kommuner i hela landet.
– Detta är säkerligen inte ett problem som drabbat bara Umeå, vi hoppas att detta markerar att kommunens agerande inte är rätt väg att gå.
I sin stämning yrkar Vårdförbundet på skadestånd på 50 000 kronor var till de 17 drabbade medlemmarna för övervakningen.
– Det finns andra sätt att gå tillväga på när man får in en anmälan, man kunde ju till exempel ha börjat med att prata med den eller de personer det gällde i stället för att kontrollera hela gruppen, säger Vårdförbundets förbundsjurist Lena Ahlström till tidningen Vårdfokus.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr