25 akutsjuksköterskor på Akademiska sjukhuset i Uppsala hotar med uppsägning efter en konflikt om arbetstiderna. Hittills har 15 personer valt att säga upp sig.
När det nuvarande avtalet löper ut den 15 september ökar varje enskild sköterskas arbetstid med mellan 11 och 18 procent och fler obekväma arbetstimmar schemaläggs.
Redan 2014 valde fackförbundet Vårdförbundet att säga upp det dåvarande lokala avtalet i hopp om nya förhandlingar. Dessa inleddes av landstinget i december i fjol och resulterade i en modell som, enligt Vårdförbundet, innebär krav på större flexibilitet bland anställda.
I praktiken skulle det innebära 30 timmar mer arbete per anställd under månaderna juni-augusti. Förslaget avvisades av Vårdförbundets förtroendevalda.
Den modell de presenterade innebär mer jobb och sämre ekonomi.
Ivan Gosijer, vice avdelningsordförande på Vårdförbundet i Uppsala
– Den modell de presenterade innebär mer jobb och sämre ekonomi. Det kan inte Vårdförbundet acceptera, säger Ivan Gosijer, vice avdelningsordförande på Vårdförbundet i Uppsala, till Arbetaren.
Om ingen överenskommelse nås innan avtalet löper ut gäller kollektivavtalen och landstingets avsteg från dessa som en tillfällig lösning.
– Vi har just nu ett temporärt beslut vi arbetar efter, men inget avtal har skrivits än, säger Viktor Ekström, avdelningschef på akutmottagningen.
Han bekräftar de 15 uppsägningarna som ännu inte trätt i kraft.
Än har detta inte påverkat arbetsmiljön, då de fortfarande arbetar under uppsägningstid.
Viktor Ekström, avdelningschef på akutmottagningen på Akademiska sjukhuset
– 25 personer har hotat med uppsägning, men 15 har lämnat in uppsägningsansökan. Än har detta inte påverkat arbetsmiljön, då de fortfarande arbetar under uppsägningstid.
Vera Bertilsson arbetar som undersköterska på kirurgakutavdelningen på Akademiska sjukhuset, men sade nej till att jobba på akutmottagningen.
– Efter att ha arbetat nära personalen där nekade jag jobb på mottagningen. Nu med avtalet som gäller får de arbeta ännu fler timmar utan extra betalt.
Hon menar att tvisten denna gång helt handlar om arbetstider och villkor, snarare än lönenivåer.
– Det landstinget nekat till är en ny schemamodell som Vårdförbundet tagit fram. Det tidigare poängsystemsschemat har förkortat arbetstiden vid natt, helg-och kvällsjobb men genererat mindre pengar.
Landstingets förslag inkluderar en jourvecka då personalen ska vara tillgänglig dygnets alla timmar, säger Vera Bertilsson.
Det känns som att de vill tillbaka till 1930-talet, då sjuksköterskorna levde på arbetsplatsen.
Vera Bertilsson, undersköterska på kirurgakutavdelningen på Akademiska sjukhuset
– Det känns som att de vill tillbaka till 1930-talet, då sjuksköterskorna levde på arbetsplatsen. Folk måste få en chans till återhämtning. Går detta igenom säger jag upp mig.
Henrik Pederby är kommunikationsdirektör på Akademiska sjukhuset. Han hoppas att parterna kan nå en gemensam lösning snarast.
– Vi arbetade tillsammans med Kommunal och Vårdförbundet under åtta månaders tid. När arbetet var klart var Vårdförbundet inte nöjda med de förslag som arbetats fram utan ville förlänga det gamla avtalet. Vi ville istället se ett helhetsupplägg.
Landstinget vill se arbetstidsförkortning och tid till återhämtning för personalen i det nya avtalet. De tidigare arbetsvillkoren har varit ojämnt fördelade, menar Henrik Pederby.
– De tidigare poängsystemen har inte fungerat bra, det är parterna överens om. Vi vill se en jämnare fördelning mellan avdelningarna. Nu har Vårdförbundet gått på semester, men vi vill ha en snabb lösning.
På frågan om vilka konsekvenser personalbristen får svarar Henrik Pederby att det finns täckning för den personal som sagt upp sig, och att det för tillfället inte saknas arbetskraft, då de uppsagdas anställning ännu inte löpt ut.
Det är synd att vi blir av med de sköterskor vi har och sorgligt att personalen är så pass missnöjd.
Henrik Pederby, kommunikationsdirektör på Akademiska sjukhuset
– Men det är synd att vi blir av med de sköterskor vi har och sorgligt att personalen är så pass missnöjd.
Nya förslag överlämnas till landstinget i dagarna och Vårdförbundet hoppas på effektiv handläggning.
– Det är semestertider nu och det ökar tidspressen. Men om de kan ta till sig våra förslag så kan vi skriva på i nästa vecka. Jag kan inte sia om hur lång tid landstinget behöver, säger Ivan Gosijer.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr