Landstingens kostnad för inhyrd personal har mer än fördubblats under en sexårsperiod, visar en undersökning som SVT har gjort. Trots samtliga landstings vision att minska utgifterna har utvecklingen gått åt motsatt håll i hela landet.
I Stockholmsregionen kostar inhyrd personal 1,6 miljarder varje år. Det är en ökning med 133 procent sedan 2010. Störst ökning har Region Gotland med 268 procent.
I över hälften av alla landsting har utvecklingen varit konstant negativ och totalt har landstingen hyrt in personal för 16 miljarder kronor. En betydligt dyrare lösning än anställd personal, enligt en beräkning från Konkurrensverket som visar att inhyrd personal kostar nästan dubbelt så mycket som annan.
Det är ett misslyckande från vår sida.
Dag Larsson, ordförande för Sveriges kommuner och landstings sjukvårdsdelegation
Dag Larsson, S, ordförande för Sveriges kommuner och landstings sjukvårdsdelegation, säger till Arbetaren att landstingen och SKL misslyckats med det gemensamma uppdraget att halvera kostnaden för inhyrd bemanning till år 2014.
– I stället blev det tvärtom. Det är ett misslyckande från vår sida. Det ser självklart olika ut i städer och på landsbygd men i storstäder finns ingen ursäkt till underbemanning.
Att personalbristen bland främst sjuksköterskor ökar beror av dålig arbetsmiljö, otillräcklig avlöning och allt sämre planering från landstingens sida, tror Dag Larsson.
– Landstingen har problem med att få personal att stanna kvar på sjukhusen. Detta resulterar i otrygg arbetsmiljö och sämre patientsäkerhet. Det blir svårare att skapa fasta rutiner vid hög personalomsättning.
Vissa dagar har vi mer inhyrd personal än fast anställd på avdelningen.
David Strömbäck, sjuksköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala
David Strömbäck arbetar som sjuksköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala och bekräftar att omsättningen på somrarna kan leda till bristfälliga rutiner.
– Vissa dagar har vi mer inhyrd personal än fast anställd på avdelningen. Då går arbetet inte lika smidigt, så klart.
I Uppsala läns landsting har inhyrd bemanning ökat med 48 procent sedan 2010. Lena Hadad är HR-chef på Akademiska sjukhuset och säger att behovet av inhyrd bemanning främst gäller specialistpersonal.
Vi ser en minskning av inhyrda läkare, men gruppen specialistsjuksköterskor är en bristgrupp.
Lena Hadad, HR-chef på Akademiska sjukhuset i Uppsala
– Vi ser en minskning av inhyrda läkare, men gruppen specialistsjuksköterskor är en bristgrupp. Det beror framför allt på en växande och åldrande befolkning i allt större behov av specialistvård, säger hon till Arbetaren.
Dag Larsson säger att arbete inletts med att åtgärda problemet.
– Nu försöker vi ta fasta på de goda exempel som finns. Exempelvis har psykiatrin i Västra Götaland lyckats väl med sin bemanningsmodell. Vi på SKL ska också diskutera arbetsmiljöfrågor med lokala fackavdelningar och organisera möten med alla landsting i oktober.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr