I Bahrain på Arabiska halvön har i dagarna en domstol upplöst det största oppostionspartiet al-Wefaq och beslagtagit partiets tillgångar. Därmed står den shiitiska befolkningsmajoriteten i landet nu i princip utan officiellt erkända politiska företrädare.
Upplösningen av al-Wefaq är bara den senaste av en lång rad repressiva handlingar från statsmaktens sida i det lilla kungadömet. Tyvärr talar dock mycket för att regimen även denna gång kommer att komma lindrigt undan med sitt agerande.
Bahrain är ett av alla länder i Mellanöstern som under lång tid styrts av en regim med bas i en specifik samhällsgrupp.
Bahrain är ett av alla länder i Mellanöstern som under lång tid styrts av en regim med bas i en specifik samhällsgrupp – i Bahrains fall den sunnitiska befolkningsminoriteten. I likhet med hur det varit i flera andra länder i en sådan situation – Syrien under den alawitiske al-Assad, Irak under den sunnitiske Saddam Hussein, Irak post-2003 under den shiadominerade Nationella irakiska alliansen – har detta spätt på de sociala spänningarna.
I Bahrains fall kulminerade motsättningarna unden den arabiska våren 2011, då över 100 000 Bahraininvånare inspirerades av vad som hände på andra håll i arabvärlden och slöt upp i omfattande protester mot kungen och den politiska ofriheten och för lika rättigheter för shiiter och sunniter.
Den 14 mars 2011 invaderade grannlandet Saudiarabien, med Förenade arabemiraten i släptåg, och krossade upproret med militära medel.
Protesterna slogs ned hårt och skoningslöst. Den 14 mars 2011 invaderade grannlandet Saudiarabien, med Förenade arabemiraten i släptåg, och krossade upproret med militära medel.
Sedan dess har kung Hamad bin Isa al-Khalifa och hans sunniregim varit fast beslutna att inte släppa fram något mer motstånd, och på senare tiden tycks den beslutsamheten ha ökat. Den frihetsberövade oppositionsledaren Ali Salman fick i början av sommaren sitt straff förlängt med nio år på grundval av anklagelser om att ha hetsat mot regeringen, och i mitten av juni greps mänskligarättighetsaktivisten Nabeel Rajab i landet. Regelbundet rapporteras om tortyr och annan omänsklig behandling av landets politiska fångar.
USA har kritiserat al-Khalifa-regimens senaste drag, att upplösa al-Wefaq, och utrikesminister John Kerry har kommenterat saken med orden “att tysta ickevåldsam opposition bara underminerar Bahrains sammanhållning och säkerhet”.
Det ligger inte i USA:s intresse att Bahrain destabiliseras, eller närmar sig det shiitiska Iran politiskt.
Men det står mycket klart att USA inte vill se Bahrains auktoritära styre falla. Precis som i grannlandet Saudiarabiens fall är Bahrain en viktig strategisk allierad. USA har sin femte flotta baserad i landet – det är bland annat från dess hangarfartyg som landet kan kalla in flygunderstöd till den militära insatsen i Afghanistan. Det ligger inte i USA:s intresse att Bahrain destabiliseras, eller närmar sig det shiitiska Iran politiskt, och USA:s beslutsamhet att låta statsmaktens agerande pågå visades inte minst av hur man 2011 tolererade regimens saudiunderstödda krossande av de folkliga protesterna.
Bahrain går, i likhet med många andra delar av regionen, en mycket osäker framtid till mötes. Vad som dock borde stå klart med all önskvärd tydlighet vid det här laget är att det inte i längden går att hålla en så stor del av befolkningen på mattan – vare sig det är i Syrien, Irak eller Bahrain. Förr eller senare kommer förtrycksbubblan att brisera, och när alla andra vägar har stängts blir till slut väpnad konflikt resultat.
Skuggan faller tungt över den omvärld som åter låter den utvecklingen ha sin gång.