Multilaterala utvecklingsbanker som Världsbanken och Europeiska investeringsbanken samarbetar ofta med regeringar och företag vid storskaliga projekt i utvecklingsländer. Både nederländska, finska och centralamerikanska banker har finansierat bygget av Agua Zarca-dammen i Honduras – samma damm som urfolks- och miljöaktivisten Berta Cáceres protesterade mot innan hon mördades i mars.
Human Rights Watch och Oxfam säger att bankerna bär ett ansvar för när lokalbefolkningars rättigheter kränks i samband med olika projekt.
I det nya uppropet som undertecknats av 150 organisationer, som kallar sig Coalition for Human Rights in Development, beskrivs 2015 som det värsta året hittills för miljö- och landaktivister. Under året dödades 185 personer i 16 länder.
De senaste tio åren har utrymmet för civilsamhället krympt.
Soleyana Gebremichael, etiopisk bloggerska som fick det internationella pressfrihetspriset förra året
Mordet på Berta Cáceres var inget undantag.
– De senaste tio åren har utrymmet för civilsamhället krympt. År 2009 stiftade Etiopien två lagar. En lag begränsar civilsamhällets utrymme genom att begränsa de medel som kan stå till förfogande för organisationer. Den andra lagen är en antiterroristlag, säger Soleyana Gebremichael, etiopisk bloggerska som fick det internationella pressfrihetspriset förra året.
Mandeep Tiwana från Civicus, en global allians av civilsamhällesorganisationer i över 130 länder, säger att stater i allt högre grad outsourcar sina skyldigheter. Det ökar korruptionen och civilsamhällets organisationer angrips när de avslöjar korruption bland eliten.
Utvecklingsbankerna stöder tillväxtorienterade utvecklingsprogram som i Etiopien till följd av en nyliberal inriktning, hävdar Mandeep Tiwana.
Jessica Evans vid Human Rights Watch säger att utvecklingsbankerna uppmanas att systematiskt undersöka hur villkoren ser ut för yttrandefriheten, mötesfriheten och föreningsfriheten och använda den kunskapen i sina utvecklingsstrategier för respektive land.
Coalition for Human Rights in Development framhåller att ansvarsskyldigheten måste öka och att bankerna måste försäkra sig om att varje projekt beaktar människorättsaspekter.
Vi ser att multilaterala utvecklingsbanker fortsätter i gamla hjulspår i stället för att samarbeta med människorättsförsvarare.
Jessica Evans, Human Rights Watch
Amnesty International och andra organisationer påpekar att multilaterala utvecklingsbanker som Asiatiska banken för infrastrukturinvesteringar inte gjort människorättsnormer till en prioritet.
– Vi ser att multilaterala utvecklingsbanker fortsätter i gamla hjulspår i stället för att samarbeta med människorättsförsvarare för att sätta press på regeringar och andra som angriper dessa, säger Jessica Evans vid Human Rights Watch.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr