I en debattartikel i Dagens Nyheter ger Lisa Pelling fack och arbetsköpare tre uppgifter vardera för att motverka att nyanlända utnyttjas och att villkoren på den svenska arbetsmarknaden försämras till följd av den tillfälliga asyllagen. Enligt henne har arbetsmarknadens parter en central roll för att förhindra exploateringen av nyanlända.
Därför kommer de förmodligen tacka ja till första bästa jobb, även om de fortfarande bara kan lite svenska, inte har hunnit validera eller komplettera en tidigare utbildning och trots att de erbjuds dåliga arbetsvillkor.
Lisa Pelling, utredningschef på Arena Idé
Varför är den nya asyllagen en fråga för fack och arbetsköpare?
– Därför att en majoritet av de som söker asyl i Sverige nu bara kan få permanent uppehållstillstånd och en chans att andas ut om de får jobb. Alla som får skydd kommer försöka få jobb så snart de kan eftersom det också innebär en möjlighet att ansöka om familjeåterförening. Därför kommer de förmodligen tacka ja till första bästa jobb, även om de fortfarande bara kan lite svenska, inte har hunnit validera eller komplettera en tidigare utbildning och trots att de erbjuds dåliga arbetsvillkor. Med den kompetensbrist vi har i Sverige har vi heller inte råd med att läkare tar diskjobb och tränger bort personer med lägre utbildning som behöver ta ett första steg in på arbetsmarknaden.
Lisa Pelling säger att hon främst riktar sig till arbetsgivarorganisationerna. Hon vill uppmana dem att inte låta oseriösa aktörer utnyttja nyanlända och att också utdela sanktioner mot de som gör det. De flesta arbetsköpare vill försöka göra rätt och möjliggöra för nyanlända att söka permanent uppehållstillstånd och återförenas med sina familjer, tror hon. Men eftersom bland annat rapporteringssystemet är krångligt finns det risk att göra fel. Det kan få förödande konsekvenser för den anställde som kan mista chansen till permanent uppehållstillstånd, säger Lisa Pelling, som menar att valet då kanske står mellan att lämna kvar sin familj i krig eller att sätta den i en sjöoduglig båt på Medelhavet.
– Från arbetsgivarsidan, särskilt Svenskt Näringsliv, har det också funnits ett förtvivlat ensidigt fokus på enkla jobb. Det är ganska cyniskt, man ser det här som en chans att pressa löner och arbetsvillkor. Man borde underlätta för de enskilda arbetsgivarna som vill göra rätt, genom att till exempel hjälpa dem med administration, i stället för att utsätta dem för en underbudssituation. Som tur är håller inte alla arbetsgivare med Svenskt Näringsliv.
Är facken rustade inför de utmaningar den nya asyllagen innebär för arbetsmarknaden?
– Nej, det är de inte.
Regeringen har skrivit den här lagen och är ansvarig för att myndigheter har den kunskap och de resurser som krävs för att förhindra utnyttjande.
Lisa Pelling
Lisa Pelling säger att facken är medvetna om att nyanlända kommer tacka ja till jobb som inte motsvarar deras kompetens. Men hon tror inte man förstått hur viktigt det är med kunskap om vad de nya reglerna innebär ute på arbetsplatserna. Hon säger att det till exempel saknas material om hur man som fackligt förtroendevald kan hjälpa nyanlända arbetskamrater se till att allt går rätt till.
– Regeringen har skrivit den här lagen och är ansvarig för att myndigheter har den kunskap och de resurser som krävs för att förhindra utnyttjande. Men facket har också en skyldighet att stötta fackliga kamrater som kan råka illa ut.