Den pressade situationen för personalen på akutmottagningen vid Länssjukhuset i Kalmar har föranlett samtal mellan ledning och fack. Bland annat ska personal ha tvingats avbryta sin semester för att täcka upp för den akuta brist på arbetskraft som råder. Vårdförbundet uppger också att sjuksköterskorna har svårt att hinna med toalettbesök och dryckespauser.
Efter mötet ser vi fortfarande inga förslag på konkreta lösningar från arbetsgivarens sida. Vi vill att personalen ska kunna ta rast och gå hem som planerat.
Tora Elversson Dahlström, vice ordförande för Vårdförbundet i Kalmar
I diskussionerna, som startade i förra veckan då sjukhuschefen kallade till möte, hade parterna totalt olika bilder av verkligheten, enligt Tora Elversson Dahlström, vice ordförande för Vårdförbundet i Kalmar.
– Efter mötet ser vi fortfarande inga förslag på konkreta lösningar från arbetsgivarens sida. Vi vill att personalen ska kunna ta rast och gå hem som planerat, säger hon till Arbetaren.
Johan Rosenqvist, sjukhuschef på Länssjukhuset i Kalmar, understryker att situationen i Kalmar är speciellt utsatt under semestertider, då regionen är ett populärt resmål i och med närheten till Öland.
– Befolkningen ökar kraftigt i Kalmar under sommaren. Till skillnad från hos andra mottagningar i landet så ökar söktrycket. På somrarna har vi högre grundbemanning än resten av året, säger han till Arbetaren.
Att personal skippat lunchraster är beklagligt, men vi känner inte till att situationen är så illa att de skippar toalettbesök eller dryckespauser.
Johan Rosenqvist, sjukhuschef på Länssjukhuset i Kalmar
I år var söktrycket på akutmottagningen högre än normalt och Länssjukhuset har haft svårt att hitta behöriga semestervikarier. Detta ökade belastningen på grundpersonalen och medförde visst behov av schemaändringar, säger Johan Rosenqvist, som understryker att det inte handlat om krav på inställd semester från landstingets sida.
– Vi har haft samtal med en medarbetare som erbjöds att skjuta på sin semester en vecka mot extra ersättning. Att personal skippat lunchraster är beklagligt, men vi känner inte till att situationen är så illa att de skippar toalettbesök eller dryckespauser.
Efter samtalen med facket har landstinget sett över den planering som finns för bemanning och vissa ändringar har gjorts. Dock är framtidsperspektivet i fokus och viktigare än tillfälliga ändringar, säger Johan Rosenqvist.
– Efter de allmänna samtal som förts med Vårdförbundet har vi ändrat om specifika punkter i planeringen som inte var funktionella i praktiken. Vi har sett över scheman, flyttat turer och schemalagt mer personal vissa tider. Men som det ser ut nu har vi en god plan och fokuserar på större ändringar i framtiden.
Enligt Tora Elversson Dahlström handlar problematiken om skilda synsätt hos fackförbund och landsting.
– Det handlar om en tolkningsproblematik av problemen. Det finns inga tvång från landstingets sida på att personal ska ställa upp på extra- eller längre arbetspass, men sjuksköterskorna känner sig illa tvungna.
Vi har framfört att det måste finnas utrymme till återhämtning, det ska inte vara sjuksköterskornas uppgift att ringa in varandra.
Tora Elversson Dahlström
Vårdförbundet anser att Länssjukhuset i Kalmar inte tar tillräckligt ansvar över kompetensutveckling och behov. De har varit i kontakt med Arbetsmiljöverket men inte fått några konkreta utlåtanden.
– Arbetsgivarna måste ta sitt ansvar och se över sin bemanningsmetod. Vi har framfört att det måste finnas utrymme till återhämtning, det ska inte vara sjuksköterskornas uppgift att ringa in varandra. Och det hjälper inte att stänga av telefonen, som är det råd personalen fått, säger Tora Elversson Dahlström.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr