72-åriga Solbritt Björkstrand från Sundsvall fick beskedet att hennes canceroperation var inställd på tisdagen – dagen före den planerade operationen. Orsaken sades vara vårdplatsbrist.
– Då frågade jag om de alltså skickar hem mig med en dödsdom. Och då fick vi svaret: ja, tyvärr, berättar Solbritt Björkstrand för SVT Nyheter.
Solbritt Björkstrand med dotter hade tagit sig till Norrlands universitetssjukhus i Umeå på tisdagen inför operationen nästa dag. Väl där fick de i matsalen beskedet av en överläkare att de inte kunde ge uppgifter om ny operationstid inom den närmsta framtiden.
Det är oanständigt att beskedet gavs i en matsal utan att informera patienten om att vi hör av oss med en ny operationstid.
Ann-Christine Sundberg, hälso- och sjukvårdsdirektör, Västerbottens läns landsting
Ann-Christine Sundberg är hälso- och sjukvårdsdirektör vid Västerbottens läns landsting.
– Det är oanständigt att beskedet gavs i en matsal utan att informera patienten om att vi hör av oss med en ny operationstid, säger hon till Arbetaren.
Två dagar efter beskedet blev Solbritt Björkstrand uppringd av vårdteamet som informerade om att hon fått ny operationstid en vecka efter det inställda datumet. Ann-Christine Sundberg understryker att denna typ av uppföljning är en självklarhet.
– Det är inte ovanligt att patienters operation skjuts upp, detta ärende är inte unikt i det avseendet. Men självklart är det anmärkningsvärt att information uteblev och skapade frustration.
Det är förstås beklagligt att det uppstått missförstånd i detta ärende.
Karin Lundström, S, landstingsråd, Västerbottens läns landsting
Karin Lundström, S, är landstingsråd i Västerbottens läns landsting och säger att antalet vårdplatser reducerats på vissa avdelningar, men att cancerpatienter som grupp är prioriterad. Problemet är bristen på kunnig personal.
– Trots reduceringen av antalet vårdplatser så är vårdkön kortare än tidigare. Bemanningen är det största problemet, särskilt på sommaren. Vid akuta fall måste operationer skjutas upp. Det är förstås beklagligt att det uppstått missförstånd i detta ärende.
Hon säger att de från landstingets sida inte kan göra mycket mer.
– Vi har rekryterat den personal som finns att tillgå. Det krävs hög kompetens hos sjuksköterskorna och vi kan inte plocka in folk från gatan. Den personal vi har måste kunna ta ut sin semester.
Arbetaren har varit i kontakt med Sveriges Kommuner och Landsting, som dock avböjt att kommentera den problematik som finns med rekrytering av vårdpersonal.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr