– Inget annat land i världen tillåter att man straffas för något retroaktivt. Vi kräver att vi ska undantas från den nya lagen, säger Osama Midani till Arbetaren.
Han är en av arrangörerna av protesten mot den nya asyllagen som hålls utanför riksdagen. Han har flytt från Syrien och sökte asyl i Sverige i höstas. Hade han känt till lagen som trädde i kraft i juli i år, och att den skulle påverka hans möjligheter till uppehållstillstånd, hade han inte tagit sig hit överhuvudtaget, säger han.
– Men eftersom jag har lämnat mina fingeravtryck inför asylansökan kan jag heller inte ta mig till något annat land.
Likt de flesta som sökt asyl i Sverige sedan i höstas kommer Osama Midani troligtvis bara ha möjlighet att få ett tillfälligt uppehållstillstånd på 13 månader. För att kunna ansöka om permanent uppehållstillstånd och för att hans familj ska kunna ansöka om anhöriginvandring måste han i så fall också ha en anställning.
– Det är alldeles för kort tid att lära sig bra svenska eller skaffa ett jobb, säger Osama Midani, som tidigare har arbetat som programmerare.
Det är alldeles för kort tid att lära sig bra svenska eller skaffa ett jobb.
Osama Midani om kravet på en anställning för att kunna söka permanent uppehållstillstånd
Mohamd Alali håller med. Han jobbade för Röda halvmånen i Syrien och är också med och arrangerar manifestationen. Han säger att situationen är psykiskt påfrestande.
– Det går inte att stå upp för sig själv utan att kunna språket och utan att ha ett jobb. Jag känner mig inte jämbördig med andra och oroar mig över framtiden.
Han säger att det är orättvist att lagen slår så hårt mot personer som kommit hit utan sina familjer.
– Alla borde vara lika inför lagen.
Många av dem som samlats på Mynttorget håller i banderoller och skyltar riktade mot riksdagen; flera står i grupp och diskuterar; andra ligger på liggunderlag på marken och vilar. Frustrationen är påtaglig och många vill berätta om sin besvikelse. Flera säger att de känt till Sverige som ett land med stor respekt för mänskliga rättigheter och att det är därför de valt att komma hit. Den nya lagen var en överraskning för dem och har satt dem som tagit sig hit ensamma i en fälla, säger en av deltagarna.
De har rest hit från olika delar av Sverige, och en man berättar att många har fått låna pengar för att kunna göra resan till Stockholm. Han säger att läget är kritiskt, annars hade de inte lånat pengar för att komma hit och sova på gatan.
Det innebär två år av psykisk stress, kanske kommer jag bli galen.
Deltagare i manifestationen
– Jag har redan varit i Sverige i ett år, men om jag får uppehållstillstånd får jag bara stanna i ytterligare ett år. Det innebär två år av psykisk stress, kanske kommer jag bli galen, säger en annan av deltagarna.
En kvinna berättar att hon känner sig frustrerad över att ha bott på asylboende så länge.
– Jag hoppades få komma i säkerhet, men nu blir jag tvungen att åka härifrån. Jag vill bara kunna slå mig ner någonstans, säger hon.
En annan protestdeltagare jämför situationen med att sitta i fängelse.
– Jag kan inte studera svenska, jag kan inte ta hit min familj, jag kan inte återuppta mitt liv. På asylboendena får vi mat och en plats att sova. Men det är inget liv.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr