Barn som kommer till Sverige med sina asylsökande föräldrar löper risk att hamna i kläm och inte få någon självklar hjälp till skola, hälsovård och annan omsorg. Det visar en rapport som forskare vid Linköpings universitet tagit fram på uppdrag av Forte, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.
– För barnen som kommer med sin asylsökande familj till Sverige baseras omsorgen på hur kompetenta och drivande föräldrarna är. Det finns ingen offentlig aktör som värnar deras rätt. Det blir därför lite slumpartat vilka av de barnen som till exempel får gå i skola, säger Karin Zetterqvist Nelson, professor vid Tema Barn vid Linköpings universitet och en av de två rapportförfattarna, i ett pressmeddelande.
Mottagningsstrukturen är komplicerad, det finns en lång rad aktörer i den offentliga, privata och civila sektorn.
Rapportförfattaren Karin Zetterqvist Nelson, professor vid Tema Barn, Linköpings universitet
Rapportförfattarna, som bland annat intervjuat kommunala företrädare i Laxå, Boden och Botkyrka, som alla tagit emot stora flyktinggrupper, framhåller att situationen skiljer sig från den som gäller ensamkommande flyktingbarn. För de ensamkommande barnen finns ett system där bland annat socialtjänsten och den gode man som barnet tilldelas har ett ansvar.
– Mottagningsstrukturen är komplicerad, det finns en lång rad aktörer i den offentliga, privata och civila sektorn. Det gör det svårt att identifiera vem som har ansvaret och det kan försvåra insatser och samverkan. Här behövs en tydlig ansvarsfördelning, annars finns en risk för handlingsförlamning, säger Karin Zetterqvist Nelson.
Det har tidigare framhållits att den nya, tillfälliga svenska asyllagen, som har tidsbegränsade uppehållstillstånd som huvudregel, innebär stora påfrestningar för barnen, eftersom det inte ens vid ett positivt besked om uppehållstillstånd i landet finns några garantier om att familjen får stanna permanent.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr