Årets sommarväder har bjudit på fina förutsättningar till uteliv med sol och bad. På museer och konsthallar runt om i landet har det samtidigt visats en hel del fina och intressanta utställningar som alla kanske inte hunnit besöka. Men de flesta fortsätter en liten bit in i september, så passa på att ta chansen att se dem på ditt lokala museum.
Många har också öppet en kväll i veckan, och alla museer vi listar här är gratis förutom Göteborgs Stadsmuseum som tar 40 kronor för ett årskort för en vuxen. Här finns många uppskakande och roliga bilder av maktfrågor och frihetskamp som kan inspirera inför hösten.
Göteborgs stadsmuseum visar sin utställning (O)mänskligt fram till den 11 september. Den berättar om “skelettsamlare, rasbiologi och normer i en tid då rasbiologiska idéer var allmänt accepterade och människor kategoriserades ”i vetenskapens namn”, och frågar vad vi kan lära av historien. (O)mänskligt är producerad av Forum för levande historia, Etnografiska museet och Riksutställningar.
Stadsmuseet anordnar också kostnadsfria stadsvandringar genom centrala Göteborg på arabiska och svenska, onsdagen den 17 augusti kl 10–12 och fredagen den 19 aug kl 13–15, samling sker i foajén på Stadsmuseet, Norra Hamngatan 12.
På Jönköpings läns museum, Dag Hammarskiölds plats 2, visar fotograf Christina Glanz bilder som presenterar Småland ”med dess täta skogar, småindustrier och steniga åkrar för att visa våra och tidigare generationers liv och hur landskapets förutsättningar har format vårt sätt att leva. Utställningen På den skogklädda klippan pågår fram till den 4 september.
Alla dagar utom söndagar fram till den 20 augusti har Kvinnohistoriskt museum i Vävenhuset, Storgatan 46 A i Umeå, kortare introduktionsvisningar av sina utställningar.
I museets Umeåutställning finns berättelser om staden, där kvinnor organiserat sig i föreningar och samarbetat för att förändra samhället. Det är berättelser om skidåkning, kampen för allmän och lika rösträtt och den samiska kampen för demokratiska rättigheter.
”Kvinnor har påverkat politik och samhällsdebatter genom att skapa alternativa maktarenor. Föreningar fortsatte vara viktiga även under 1970-talet, då kvinnor kämpade för att få arbete och ett politisk inflytande. Gemensamma teman är mod, engagemang, kamp och viljan att skapa ett bättre samhälle.
RÖTTER – en trasslig historia beskrivs som ”en svart saga om makt och kön, historia och identitet”. Utställningen är en scenografisk vindlande vandring över stock och sten genom det förflutnas uråldriga skog, fylld med färg, ljud, ljus, bild och film. Barn under 13 år endast i vuxens sällskap.
På Kvinnohistoriskt museum visas också den 22–25 september koreografen Malin Hellkvist Selléns nya föreställning Missionären som berättar om kvinnor som på olika sätt bröt mot dåtidens normer och konventioner och gestaltar historier om kvinnors identitet, liv, arbete, sexualitet och tro. Föreställningen öppnar upp för samtal om historieskrivningens konsekvenser och tolkningens makt och möjligheter.
På Upplandsmuseet, Fyristorg 2 i Uppsala, är både Hela världen brinner!, om mod och rädsla med utgångspunkt i Astrid Lindgrens krigsdagböcker, och Mitt i flyktingkatastrofen – UNT på plats på Lesbos förlängda till den 18 september.
För ett år sedan sände Upsala Nya Tidning, UNT, fotografen Sven-Olof Ahlgren och reportern Elin Sandow till den grekiska ön Lesbos. Uppdraget var att berätta om den pågående flyktingkatastrofen. I text, bild och film skildras flyktingkatastrofen med en hel del dramatik, men också oväntat mycket glädje.
För den som är i Stockholm pågår utställningen Konstnären på Nationalmuseum/Konstakademien, Fredsgatan 12, fram till den 4 september. Det är en fin samling målningar och skulpturer där konstnärer från olika tider och miljöer satts samman i nya konstellationer.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr