Våren 2015 klubbades beslutet att höja a-kassetaket igenom för första gången sedan 2002. Ersättningen höjdes då från 680 till 910 kronor om dagen de första 100 dagarna.
Trots det visar en undersökning av TNS Sifo, på uppdrag av Arbetslöshetskassornas Samorganisation, SO, att fyra av tio a-kassetagare är tvungna att komplettera sin ersättning med lån.
– Det anmärkningsvärda är att siffran ökat sedan undersökningen 2012 då tre av tio inte hade råd att leva på sin a-kassa, säger SO:s kanslichef Melker Ödebrink till Arbetaren.
Ungdomar och utlandsfödda är överrepresenterade gällande korttidsanställningar och lågavlönade jobb och når därför inte upp till taket.
Melker Ödebrink, SO:s kanslichef
Undersökningen visar att ungdomar och utlandsfödda är de primära grupper som inte klarar av utgifterna med endast bidrag. Orsaken är en ökning av kortvariga anställningar, tror Melker Ödebrink.
– Ungdomar och utlandsfödda är överrepresenterade gällande korttidsanställningar och lågavlönade jobb och når därför inte upp till taket. Vi tycker att det är dags för en översyn av reglementet då det inte är anpassat efter dessa grupper, säger han.
Inkomstförsäkringen behöver höjas om folk ska vara intresserade att gå med i a-kassan.
Michael Ribbenhag, föreståndare för SAAK
Motståndarna till högre a-kassa hänvisar ofta till att många löntagare omfattas av fackliga inkomstförsäkringar.
Men a-kassornas nya mätning visar att bara 17 procent av de tillfrågade får extra pengar från sitt förbunds inkomstförsäkring. Detta mot bakgrund av att knappt fyra av tio arbetslösa får ersättning från a-kassan.
Michael Ribbenhag, föreståndare för SAAK, Sveriges Arbetares Arbetslöshetskassa, säger att det behövs en årlig redovisning av a-kassenivån, likt det index sjukförsäkringen följer.
I dag är det knappt 30 procent av de arbetslösa som får ersättning från a-kassan. Mycket på grund av de fortfarande låga ersättningsnivåerna, menar Michael Ribbenhag.
– Inkomstförsäkringen behöver höjas om folk ska vara intresserade att gå med i a-kassan. Förbund med många medlemmar har råd med extraförsäkringar för att locka medlemmar och höja ersättningsnivån på det viset. Det blir ju kontraproduktivt i längden om taket för ersättning generellt ska höjas, säger han.
Arbetsmarknadsdepartementets presstjänst informerar om att det just nu pågår en internutredning om bland annat hur trösklarna in till arbetslöshetsförsäkringen ska kunna sänkas så att fler grupper omfattas av arbetslöshetsförsäkringen. Utredningen ska vara klar senast i februari 2017.
Logga in för att läsa artikeln
Detta är en låst artikel. Logga in eller teckna en prenumeration för att fortsätta läsa.
Vi har bytt prenumerationssystem till Preno, därför måste du uppdatera ditt lösenord för att kunna logga in (det går bra att välja samma igen). Det är bara att mejla till [email protected] om du har några frågor!
Eller teckna en prenumeration
Om du vill stödja Arbetaren och dessutom direkt få tillgång till denna artikel och mycket mer kan du teckna en prenumeration här nedan:
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
59 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
708 kr
2 nr digtalt varje vecka och 10 papperstidningar per år.
354 kr